Etno-džez u Vranju

Eko Taxi Vranje

Koncert „El sistema i prijatelji“  i muzičke škole „Stevan Sinđelić“ održaće se u nedelju sa početkom u 18 časova u Domu vojske.Na koncertu će se predstaviti polaznici muzičke škole „Stevan Sinđelić“ i učenici međunarodnog projekta El Sistema iz sedam regiona – Paraćina, Jagodine, Obrenovca, Novog Sada, Vranja, Surdulice i Bujanovca.

„Deca su se predstavila prvi put ove godine u Vranju 18. februara, a ovog puta imaju koncert sa potpuno novim repertoarom koji kasnije odlazi na Kolarac, što je jedan visoki nivo.

Nastupiće 140-oro dece zajedno sa njihovim profesorima i gostima.

Poslednja dva meseca spremali su etno džez program, pa tako ima najviše džez obrada naših pesama“, rekla je na konferenciji za novinare povodom najave koncerta Marijana Milošević Simić, programski direktor El Sistema.

Dodala je da deca imaju prilike da sve što su u toku godine radili, sada finalizuju uz pomoć gosta iz Venecuele, Herarda Estrade koji je sa lepim preporukama ambasade Venecuele doveden u Srbiju.

„Očaran sam i zapanjen decom kako sviraju i pevaju.

Pre tri dana sam radio u Jagodini, a pre dva u Paraćinu pripremajući se za koncert. Program El Sistema je nastao pre 41. godinu u Venecueli i predstavlja način na koji se muzikom kao alatom stvara mir širom sveta“, rekao je Herardo Estrada, dirigent El Sistema u Venecueli.

El Sistema, kaže, već tri godine radi u Srbiji, a ambasada Venecuele mnogo pomaže jer je najbolje upoznata sa radom programa od njegovog početka u Srbiji.

Programu koji realizuje „El sistema“, Grad je pružio određenu podršku.

„Srećni smo što će naša deca iz Vranja i okoline imati priliku da učestvuju na ovako posebnom koncertu, a nakon toga, 25. aprila nastupiće u sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu.

Pozivam sve sugrađane da dođu i da propratimo zajedno našu dečicu koja su se vredno pripremala za realizaciju ovog programa i za finiš u Kolarcu“, rekla je Zorica Jović, većnica za kulturu, obrazovanje, informisanje i verska pitanja.

Projekat „Orkestri i horovi nade“ finansiraju Evropska unija, Vlada Švajcarske i Vlada Republike Srbije preko razvojnog programa Evropski PROGRES.

J.R.

 

   • Ostavi komentar