Dve otpuštene radnice GEOX-a u četvrtak u beogradskom Medija centru

Eko Taxi Vranje

Stala ispred obespravljenih radnika: Gabrijela Krstić (Foto: Vranjske), Prva javno započela borbu za prava radnika „Geox“-a: Gordana Krstić (Foto: Vranjske)

Otpuštene radnice italijanske kompanije „Geox“ u Vranju, Gordana Krstić i Gabrijela Krstić, u četvrtak će u beogradskom Medija centru održati pres konferenciju.Njihovo obraćanje novinarima beogradskih štampanih i elektronskih medija organizuju Udruženi sindikati „Sloga“ iz Beograda, koji su stali u zaštitu ovih radnica posle gubitka posla.

– Želimo da na ovaj način novinari beogradskih medija izvorno od dve Krstićke iz Vranja čuju kako se neki nazovi investitori odnose prema srpskim radnicima.

Mislim da će tako brzo doći kraj onome kako menadžment „Geox“-a postupa sa 1.200 zaposlenih – rekao je za portal Vranjske Željko Veselinović, predsednik ovog sindikata.

On je istakao da će dve žene svojom pričom, a potom i odgovorima na novinarska pitanja, „razotkriti nerazumnu poslovnu politiku, pretnje, maltretiranje i šikaniranje radnika“ ovog obućarskog giganta iz Italije.

Udruženi sindikati „Sloga“ već su poveli akciju formiranja gradskog odbora ovog sindikata u Vranju i formiranje sindikalne organizacije u „Geox“-u.

Tokom leta, tadašnja radnica fabrike Gordana Krstić otvorila je u štampanom izdanju Vranjskih aferu o navodnoj psihičkoj torturi i mobingu optuživši za to poslovodstvo „Geox“-a  u Vranju.

Radnici ove fabrike stupili su 5. septembra u kratkotrajan štrajk pošto je menadžment fabrike istakao oglas o obaveznom prekovremenom radu za sve zaposlene od jednog sata dnevno koji im neće biti plaćen.

Predstavnik kompanije tražio je od radnika da se vrate za mašine zapretivši da bi Italijani u suprotnom mogli napustiti posao u Srbiji.

Radnica Gabrijela Krstić dobila je otkaz, navodno zbog toga što je izašla ispred radnika i biranim rečima, bez ijedne uvrede, zamolila predstavnika kompanije „da se obustave tortura, šikaniranje i maltretiranje radnika“.

Štrajk je obustavljen nakon što je pronađeno kompromisno rešenje da se umesto dnevnog jednočasovnog prekovremenog rada uvedu radne subote.

Poslovodstvo italijanske kompanije demantovalo je da je bilo štrajka u fabrici u Vranju i da je bilo ko dobio otkaz zato što se žalio na odluku o prekovremenom radu.

R. Irić  • Ostavi komentar