Dugovi JUMKA većim delom napravljeni posle 2012. godine«Jumko» je do 2012. godine dugovao 1,1 milijardi dinara, a najveći deo njegovih sadašnjih dugovanja od preko tri milijarde dinara nastao je u periodu od dolaska SNS na vlast u Srbiji, pokazuju i makar letimično pregledani podaci vezani za rad ove kompanije.

Više od 700 miliona duga zatekla je od socijalističkog perioda nova vlast u Srbiji posle 5. oktobra, pa je «Jumko» stalno bio u blokadi i finansijskim problemima od 2003. do 2012. godine.

Od 2012. do 2016. godine država je davala subvencije velikim državnim preduzećima, te subvencije su koristili najviše na jugu Srbije «Simpo» i «Jumko», što je stvorilo sliku prividne održivosti ovih firmi, nekadašnjih uzdanica socijalističke dogovorne ekonomije.

Dobro Jutro Srbijo Vranje

U tom periodu i posle 2016. godine drastično je smanjen broj radnika u «Jumku», pa je sada zaposlenih nešto više od hiljadu radnika.

Država 2016. godine ukida subvencioniranje velikih državnih preduzeća, ali preko Fonda za razvoj beskamatnim kreditima podupire tekuću likvidnost «Jumka», čime se uvećavaju dugovanja fabrike, 2017. dostiže 2,1 milijarde dinara, a pomenuti Fond predstavlja protočni bojler preko koga država održava na veštačkom disanju preduzeća gibitaše.

Država u nemoći da reši problem velikih dugovanja firmi u svom većinskom vlasništvu, poseže za predstečajnim postupkom pod nazivom «Unapred pripremljen plan reorganizacije» (UPPR), što u stvari predstavlja mehanizam za odlaganje izmirivanja dugova i «Jumka» i drugih velikih državnih firmi.

Podsećamo, prema raspoloživim podacima od aprila ove godine, «Jumko» državi, dobavljačima, bankama i Fondu za razvoj duguje 1,3 milijarde dinara, za struju 700 miliona, radnicima po raznim osnovama 600 miliona, za vodu 200 miliona i «Komradu» 50 miliona dinara.

Sledi na kraju neizbežno pitanje kako može firma sa tolikim dubiozama, u potpunosti zavisna od države, da investira u novu proizvodnju, nedavno u Rudnoj Glavi kod Majdanpeka, a pre godinu dana u Drvaru (BIH), bez državne pomoći!?

S. Kostić  • Ostavi komentar