Dragana Boljević: Sudije ne treba da kompromituju funkciju

Eko Taxi Vranje

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević prokomentarisala je za portal Vranjske pisanje jednog prestoničkog lista o sudiji Osnovnog suda u Vranju koja preko društvenih mreža postavlja intrigantne fotografije koje su polarizovale javnost.Boljević smatra da je ovo je zanimljiva tema. Nova stvar je zato što živimo u eri masovnih i elektronskih medija, pa je svima dozvoljeno da koriste društvene mreže. Društvo sudija je u septembru održalo okrugli sto na temu slobode mišljenja i izražavanja sudija, u saradnji sa kolegama iz Nemačke.

– I sudije imaju prava i dužnosti kao i ostali građani, s tim što ne treba da dovedu sebe u situaciju da kompromituju dostojanstvo i nepristrasnost funkcije koju vrše. Uostalom, sa tim se slaže i sud u Strazburu. Međutim, ne postoji poseban propis kod nas koji bi to regulisao – smatra Boljevićka.

Ona navodi primer sudije Apelacionog suda u Beogradu Miodraga Majića, čije objave na socijalnim mrežama prati i komentariše veliki broj ljudi. U Evropi se tome pristupa na znatno konzervativniji način.

– Ja nemam profil na fejsbuku, što je iznenadilo mnoge moje inostrane kolege.
Podsećanja radi, novine su prethodne nedelje objavile vest o sudiji vranjskog Osnovnog suda koja na društvene mreže kači fotografije u kupaćem kostimu, na plaži… što je prouzrokovalo različite komentare – bilo je onih koji je podržavaju, kao i nekih koji smatraju da nije primereno funkciji koju obavlja.  • Ostavi komentar