Dr Miroljub Džikić: Dobroćudni tumori i posledice

Eko Taxi Vranje

„Anatomski, materica se sastoji iz dva dela. Grlića materice i tela materice. Na oba ova dela mogu da se jave dobroćudni tumori.  Postoji više vrsta takvih tumora, ali najčešće promene koje se viđaju na grliću materice su polipi. Oni se otkrivaju prilikom ginekološkog pregleda spekulumom“, kaže dr Miroljub Džikić, specijalista ginekologije i akušerstva.On objašnjava da polipi mogu da budu različitih veličina, ali najčešće budu 2-3 santimetra.

„Uglavnom nastaju kao posledica hronične upale grlića ili hronične iritacije – u slučaju ako žena nosi spiralu. Polipi se otklanjaju manjom hirurškom intervencijom i uvek je potreban patohistološki pregled“,

Na telu materice, ističe doktor, najčešći benigni tumori su miomi koji mogu da budu takođe različitih veličina i lokalizacije, od čega zavisi i njihova simptomatologija.

„Miomi uglavnom izazivaju neregularna krvarenja, produžene i obilne menstruacije. Mogu i da pritiskaju susedne organe i vrše kompresivne smetnje. Otkrivaju se ginekološkim i ultrazvučnim pregledom i odstranjuju se operativno. Ili samo tumor ili cela materica“, rekao je dr Miroljub Džikić, specijalista ginekologije i akušerstva.

 

   • Ostavi komentar