Dr Antanasković: Stanimirović se služi obmanama

Eko Taxi Vranje

Vranjski anesteziolog, prim. dr Slavče Antanasković izjavio je da kolega po struci dr Čedomir Stanimirović „obmanama i neistinama“ pokušava da preotme njegova dostignuća u ovoj grani medicine.Podsećanja radi, portal Vranjskih objavio je da je dr Antanasković kreirao novi metodu u anesteziologiji pod nazivom lateralna endotrahijalna intubacija (LETI).

Reagovao je dr Stanimirović, koji je ovo osporio, tvrdeći da je „metoda uvedena u praksu bolnice u Vranju još 2001. godine“, a da je za to zaslužan on, a ne dr Antanasković.

Dr Antanasković je, reagujući na ovakve tvrdnje, pojasnio da je Stanimirović u izjavi za portal Vranjskih govorio o tzv. „standardnom pristupu“ (kada je lekar iznad glave pacijenta) i pristupu „licem u lice“ (lekar je ispred glave pacijenta), dok je kod lateralnog pristupa, koji je kreirao Antanasković, „lekar postavljen sa leve strane glave pacijenta“.

– To su totalno različiti pristupi za endotrahealnu intubaciju (ETI).

Standarni pristup kreiran je još 1880. godine, a licem u lice mnogo godina kasnije, 2000. godine.

Pristup „licem u lice“ kreirao je jedan američki lekar, a ne dr Stanimirović, kako sam tvrdi, obmanjujući javnost – rekao je dr Antanasković.

On je dodao da je lateralni pristup za ETI njegov „patent“ koji je zvanično promovisao na Internacionalnom kongresu održanom od 2. do 6. novembra u Antaliji u Turskoj.

– Zvanično sam zaštitio pristup LETI i učinio ga svojim izumom objavljivanjem na 70. stranici  knjige „Inicijalni tretman urgentnih stanja u medicini“, profesorke i članice Medicinske akademije nauka Nevene Kalezić.

Na portalu su već objavljene slike iz Antalije i fotografije iz knjige.

Zato ne želim da preko portala Vranjskih polemišem sa čovekom koji ne govori istinu i služi se obmanama – kazao je dr Antanasković.

On je podsetio da je dr Stanimirović „od 2000. do 2004. godine bio na funkciji direktora Zdravstvenog centra Vranje“.

– I nije se u tom periodu bavio anestezijom, tako da su njegovo iskustvo i objavljeni rad na Cetinju 2002. godine, koji navodi u izjavi, a u vezi sa pristupom „licem u lice“ kod endotrahealne intubacije, čist plagijat.

U civilizovanom medicinskom svetu on bi zbog iznetih neistina pretrpeo teške profesionalne posledice – zaključio je Antanasković.  • Ostavi komentar