Doček 2017: Dozvoljeno pušenje, cene i atmosfera privlače Bugare i Makedonce

Eko Taxi Vranje

Slobodna konzumacija duvana, dobra muzika, cene i gostporimstvo glavni su razlozi što će veliki broj gostiju iz Bugarske i Makedonije Novu 2017. dočekati u Vranju – kažu lokalni ugostitelji.Sudeći po rezervacijama u vranjskim restoranima, sasvim je izvesno da će u njima biti više gostiju sa strane nego Vranjanaca.

Velimir Vukoslavović, vlasnik restorana „Tri lepe“ objašnjava razloge za to:

-Živa muzika, u kojoj Makedonci uživaju, a u novogodišnjoj noći veseliće ih naš poznati „Rane bend“, dosta jeftinije cene u restoranima kod nas nego kod njih i, ono što je veoma važno, korišćenje duvana u zatvorenim prostorijama, što je u Makedoniji i Bugarskoj zabranjeno.

Inače, kapacitet restorana je 230 mesta, od toga će polovina biti Makedonci.

– Što se tiče „naših“, ranije se mnogo više izlazilo, jer je bilo više novca, i osnovni uzrok ove posete iz okruženja je novac. Osim toga, tu je onaj neponovljivi „vranjski merak“, naše čuveno gostoprimstvo, i to je presudno da privučemo većinu gostiju sa strane, naravno, ne zapostavljajući „naše“– nastavlja Vukoslavović i dodaje da je u Makedoniji sve jeftinije nego kod nas, ali su kafane skuplje.

Saša Zlatanović, vlasnik restorana „Kod bake na ručak“ kaže da je dobra atmosfera ključna za dolazak gostiju iz okruženja:

– Da, doček kod nas je rezervisalo više Makedonaca nego Vranjanaca. Naš restoran je na dobrom glasu i u Makedoniji i u Bugarskoj. Cena dočeka je 2.800 dinara, pun meni i neograničeno piće. Takođe, tu će biti i živa muzika, Bakini unuci“ bend, a zna se kako naše komšije, veseljaci, reaguju na to. U svakom slučaju, iamju računicu – jeftinije je nego kod njih, isplate im se i gorivo i boravak.

„Dvor“, restoran vlasnika Žikice Ristića, takođe organizuje doček Nove godine, i iz već navedenih razloga u njemu će biti više gostiju iz južnosrpskog okruženja.

– Restoran je u etno stilu, sa četiri prostorije, od kojih svaka ima svoju dušu. To razumeju gosti sa strane, uživaju u dobrom ambijentu, vranjskoj kuhinji, dobroj usluzi, muzici. To vam je formula, a osim toga Makedonci i Bugari mogu sebi da dozvole 3.000 dinara za doček, a ovdašnji svet, uz izuzetke, nažalost ne može.

Cene su u vranjskim restoranima za doček Nove godine manje-više ujednačene: od 2.500 do 3.000 dinara, a i meni – ordever, salata, lepinja, glavno jelo, neograničeno piće, kafa i desert.

 

G. M. A.  • Ostavi komentar