DIMITRIJEVIĆ: Haremluk će biti ruševina

Eko Taxi Vranje

,

Dimitrijević: Haremluk  će uskoro biti ruševinaStanko Dimitrijević, diplomirani inženjer arhitekture, u penziji,  o značajnim projektima u kojima je učestvovao, kaže da gotovo ništa nije sačuvano. Tvrdi da svaka vlast ima svoju arhitekturu. Ni jedan Urbanitički plan tokom Dimitrijevićevog radnog veka nije realizovan do kraja. To je zato jer ni jedna vlast ne „izgura“ četvorogodišnji mandat, i između ostalog, želi da se nadmeće sa prethodnom. Primer je nekada renomirani Haremluk, koji je poslednji put rekonstruisan 1992. godine. Glavni projektant u procesu rekonstrukcije bio je Dimitrijević:

„Danas ne želim da prođem tu, jer znam da će za kratko vreme to biti ruševina. Čim se objekat zatvori i niko ne boravi u njemu, on mora da  propadne. Ne razumem zašto se dozvolilo da se to zatvori. Mi nemamo goste sa strane gde da odvedemo. Zatvaranje Haremluka je  čista politička glupost. Iako nisam bio unutra znam na šta mogu naići, na pacove i bubašvabe. „LONELY PLANET TRAVELLER“ magazin je objavio svetu da je jedno od pet najinteresantnijih mesta u Srbiji, van Beograda, Haremluk u Vranju koga turisti ne bi trebalo da propuste. To je bilo par meseci pre zatvaranja“, kaže za Info Vranjske arhitekta Stanko Dimitrijević.

I aktuelna vlast se našla u „nebranom grožđu“. Obećavaju da će Haremluk biti rekonstruisan, ali ovaj objekat od izuzetne važnosti nije na listi prioriteta za rekonstrukciju za ovu godinu.

Razgovor sa arh. Stankom Dimitrijevićem pročitajte u štampanom izdanju Vranjskih.

S.C

 

 

 

 

   • Ostavi komentar