DETALjI PRIJAVE PROTIV BIVŠE VLASTI Nenamensko trošenje NN lica

Eko Taxi Vranje

Ko su sumnjiva NN lica: zgrada Gradske uprave Vranja (Foto: Vranjske)

U krivičnoj prijavi koju je Gradsko pravobranilaštvo podnelo Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju 6. oktobra ove godine protiv NN lica iz perioda bivše vranjske vlasti, piše da se ona podnosi pod sumnjom da su nepoznata lica krivična dela počinila pri raspolaganju budžetskim sredstavima, kao i zbog nepridržavanja odredbi zakona o javnim nabavkama.Konkretno, uvidom u javni plan izvršenja rashoda za prvu polovinu 2016. godine (preciznije, do 15. juna) uočeno je „probijanje planiranih pozicija u pojedinim oblastima“ – sport, mesne zajednice i socijalna davanja.

Navodi se da je prekršen Zakon o budžetu po više stavki (plaćanje unapred definisanog plana potrošnje, preuzimanje nekih obaveza koje nisu predviđene budžetom i slično.

Kao dokaz, tužilaštvu je dostavljen Plan izvršenja rashoda Grada Vranja za prvu polovinu 2016. godine.

– Uočili smo da se jedna te ista javna nabavka za mesne zajednice male vrednosti ponavlja u više navrata u toku tog dela godine.

Isti ljudi su nabavku kreirali, pravili ugovor, realizovali je i obavljali nadzor nad izvođenjem radova i pri svemu tome dolazilo je do nenamenskog trošenja budžetskog novca.

Očekujemo da policija ustanovi da li obim izvršenih radova ekvivalentan onome što je ugovorom dogovoreno – kaže izvor portala Vranjske iz akteuelne lokalne vlasti koju predvode naprednjaci.

Izvršilac budžeta u periodu na koji se prijava odnosi, bivši gradonačelnik i šef SPS Zoran Antić objašnjava za naš portal da vlast pod njim nikada nije prihvatala obaveze koje su iznad mogućnosti budžeta.

– Nismo, jedino, mogli da gatamo i predvidimo velike padavine i elementarne nepogode, poplave, oštećenje puteva u seoskim mesnim zajednicama, ali se to desilo.

To što su negde potrošene veće pare, to je rebalansom budžeta rešeno.

Rebalans je i pokazao da nenamenskog trošenja nije bilo – kazao je Antić.

On je dodao da za utvrđivanje nenamenskog trošenja sredstava postoje organi koji to umeju da utvrde.

– Ja tvrdim da nisu trošena nenamenski, već su trošena u skladu sa potrebama funkcionisanja grada i mogućnostima budžeta.

Nenamensko trošenje bi bilo da sam ja, na primer, u budžetu opredelio 10 miliona za farbanje neke ograde u zelenu boju, a potrošio sam ih na farbanje nekih zidova u žutu boju.

Toga nikada nije bilo.

 A ako ja opredelim novac za poziciju „sport“, pa potrošim više na tu poziciju, to se rebalansom rešava – obrazlažio je Antić.

On je dodao da novac nenamenski mogu da troše samo budžetski korisnici, a ne i on kao naredbodavac budžeta u to vreme.

– Ja sam samo potpisivao račune koje donese služba finansija.

Ne razumem podnošenje krivične prijave protiv NN lica.

 Šta to znači?!

Koliko znam, kod nas je jedino N.N. lice bio većnik za ekologiju Nemanja Nuhijević, a njegov resor ne pominju – ironično je na kraju prkomentarisao Antić.

D. Dimić  • Ostavi komentar