Desetak autobusa odvezlo naprednjake iz okruga na proslavu Topličkog ustanka

Eko Taxi Vranje

Vučić u kampanji, naprednjaci iz cele Srbije na drumu

Danas je iz Vranjske Banje autobusom za Prokuplje otputovalo pedesetak članova Srpske napredne stranke (SNS), kako bi prisustvovali obeležavanju stogodišnjice Topličkog ustanka protiv bugarskog okupatora u Prvom svetskom ratu.Na svečanosti u Prokuplju govorio je premijer i lider SNS Aleksandar Vučić.

Kako saznaju InfoVranjske, iz Pčinjskog okruga je put Prokuplja otputovalo desetak autobusa sa članovima SNS, a nekoliko desetina iz cele Srbije.

Za sada je nepoznato kojim novcem je plaćen odlazak i podrška naprednjaka svom lideru u Prokuplju.

Ali ljudi, ja nisam to!

Toplički ustanak podignut je protiv bugarske i austrougarske okupacije za vreme Prvog svetskog rata, kao jedini ustanak u nekoj okupiranoj državi tokom tog rata.

Ustanak je trajao od 26. februara do 25. marta 1917, a neposredan povod za njegovo izbijanje je bila mobilizacija koju su bugarske vlasti htele da sprovedu na teritoriji Toplice, Jablanice i Puste reke.

Ustanike su predvodile četiri vojvode: Kosta Vojinović, braća Milinko i Toško Vlahović i Jovan Radović. Vučić je posle svečanosti posetio izložbu u Narodnom muzeju Toplice „Toplički ustanak 1917 – 100 godina posle“.  • Ostavi komentar