DECENIJA POSTOJANjA FESTIVALA „DOKUMENT“

Eko Taxi Vranje

 Pod sloganom „Prvih 10 godina“ u Vranju će od 2. do 4. decembra biti održan trinaesti međunarodni festival „Dokument 2016.“ Tokom trajanja jubilarnog festivala u Domu vojske u Vranju biće prikazano trinaest filmova:

– Na ovogodišnjem festivalu jedan film će imati svetsku premijeru, a tri filma će se prvi put prikazati u Srbiji, kaže za portal Vrnjske,  osnivač i organizator „Dokumenta“, Slađan Stojanović.

 Na repertoaru festila je i njegov film „Koža“:

-To je priča o humanosti, darivanju, plemenitosti. Suzana Stanković i Ivica Djorđević, nisu razmišljali da li da pomognu ili ne. Prihvatili su rizik, donirali kožu onima koji su stradali u nesrećnim slučajevima. Donori su dobitnici su priznanja „Najplemenitiji podvig godine“, objašnjava Stojanović.

Tri ostvarenja iz Srbije će premijerno biti prikazana u Vranju, a na programu festivala je i svetska premijera filma „Poslednja večera“, Branka Lazića iz Republike Srpske.

Za deset godina održano je 12 festivala, prikazano oko 160 filmova iz više od 30 zemalja. Na „Dokumentu“ su prikazana filmska ostvarenja mnogih značajnih autora, među kojima su Emir Kusturica, Darko Bajić, Želimir Žilnik, Goran Radovanović, Vladimir Perović, Boris Mitić, Mila Turajlić, Mina Djukić, Željko Mirković, Ognjen Glavonić, Dragan Nikolić, Igor Bezinović, Rudi Uran, Sonja Blagojević .

Festival će i ove godine biti ordžan uz podršku grada Vranja i dopisništva RTS-a u Vranju.

   • Ostavi komentar