Debata NKD: Ristić razbio naprednjačku mantru vlasti

Eko Taxi Vranje

Tribina Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD) u Vranju, održana pod sloganom «Kako da se glas građana bolje čuje», protekla je u znaku duela predstavnika lokalne vlasti i novinara lista Danas Vojkana Ristića u kojoj je razbijena naprednjačka mantra aktuelnih vranjskih vlastodržaca.Moderator Debate Dalibor Dašić iz NKD otvorio je tribinu pitanjem «da li građani imaju moć», a prvi govornik Vojkan Ristić, novinar Danasa, potencirao je «da je u aktuelnom trenutku srpskog društva jedina moć građana biračko pravo».

– Kada imate sveopštu devastaciju, kada je većina građana na rubu egzistencije, onda je njihova moć zarobljena, što je u Vranju posebno izraženo zbog propasti lokalne privrede. Građani su ostali bez ekonomske i socijalne sigurnosti, obuhvaćeni apatijom, pa nema «juriša» na birokratiju, koja i dalje u lokalnoj samoupravi organizuje raspravu o budžetu po socrealističkom modelu, pa nam se dešava «horor» kada fudbaleri protestuju – zaključio je Ristić.

Zatečena surovom istinom izrečenom od strane novinara Danasa, gradska većnica za kulturu Zorica Jović pokušala je da amortizuje jak efekat Ristićevih promišljanja i ublaži oštricu njegove kritike na račun aktuelne vlasti na čelu sa Srpskom naprednom strankom.

– Ne stoji da se stav građana ne uvažava, da su se oni povukli, ipak, mislim da je najbitnija transparentnost, što smo imali prilike da vidimo na javnoj raspravi o budžetu za 2019. godinu – rekla je Jovićeva.

Na nabrajanje Zorice Jović «uspešnih» poteza aktuelne gradske vlasti u vezi izgradnje pozorišta, reagovao je Vojkan Ristić opaskom «da je prepoznao naprednjačku mantru, već klasično prepoznatljivu», potencirajući «da SNS nije ništa dao za pozorište».

– Pitam vas mada znam, ko je potrošio novac za pozorište koji je dala Evropska Unija, zašto se prećutkuje da je EU donirala sva sredstva za novi hirurški blok – kategorično je nastupio novinar Danasa i poentirao pitanjem-konstatacijom vezanim za zbivanja u pozorištu.

– Koji je to mozak otpustio jednog glumca iz vranjskog pozorišta samo zato što se bavi novinarstvom, uostalom, vi u gradskoj vlasti imate većnika koji je osuđen na dve godine zatvora – poentirao je Vojkan Ristić.

S. Kostić  • Ostavi komentar