DEČIJA KOVID AMBULANTA: POBUNA protiv noćnog rada

Eko Taxi Vranje

Zdravstveni radnici Predškolskog i Školskog dispanzera vranjskog Doma zdravlja poslalli su rukovodstvu ZC Vranje predlog za ukidanje noćne pripravnosti u Covid ambulanti Pedijatrije.Iako, predlog u koje su Info Vranjske imale uvid, u šest tačaka objašnjava prilično problematičnu situaciju kada je u pitanju ova ambulanta, koju sistem ne prepoznaje, ova priča izuzetno je naljutila upravnicu Doma zdravlja dr Jadranku Ajanović.

I sama je pedijatar. Umesto da sve što je navedeno u predlogu dobro razmotri, ona je bukvalno urlala na telefon na svoje kolege, jer zaboga sve ovo može da razljuti direktorku – priča naš izvor.

Trenutni rad pedijatara i medicinskih sestara – tehničara primarne zdravstvene zaštite u Vranju, za vreme trajanja vanredne situacije vezane za koronavirus nije dalje održiv, tako da je potrebno da se dečiji pacijenti kada postoji indikacija noću upućuju u Bolnicu iz Hitne pomoći, navodi se u predlogu dostavljenom rukovodstvu.

Dalje se navodi da od kako je krenuo sa realizacijom projekat izabrani pedijatar, definisano je pravo roditelja na izbor pedijatra, ukinuta su noćna dežurstva pedijatra u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u celoj Srbij, jer takvu uslugu pedijatra na prepoznaje RFZO.

Broj kovid pacijenata trenutno varira, ali raste broj pregleda dece usled respiratornih infekcija.

Od oktobra u Pedijatriji kreće epidemija virusnih infenkcija i gripa kod dece svih uzrasta.

Ambulante pedijatara u tom period imaju dvostruko veći broj pacijenata nego tokom leta.

Pedijatri će morati da budu glavni štit da na vreme ne prepoznaju i spreče širenje infekcije, kaže se u predlogu.

Četvrta tačka predloga obiluje statistikom koja pokazuje da je od 1. oktobra prošle godine, do 30. marta ove u Predškolskom dispanzeru obavljeno 19.103 prvih pregleda i 4.115 kontrolnih pregleda dece, ukupno 23. 218 pregleda.

U isto period u školskom dispanzeru obavljeno je ukupno 18. 542 pregleda. a u ovu statistiku ne ulaze i druge vrste pregleda u savetovalištu i obilazak vrtića.

U predlogu se dalje navodi da će veliki problem nastati u organizaciji rada preventive, posebno kada su u pitanju sistematski pregledi i vakcinacija.

Lekari iz Vranja napominju da Krizni štab Republike Srbije u ni jednom trenutku nije pominjao prekidanje preventivnog rada kod dece.

– Da zlo bude veći roditelji nisu ni svesni da su lekari i sestre danas izloženi riziku rada u Dečjoj kovid ambulanti, a već sutra dan rade sa recimo zdravom decom u Savetovalištu. Pedijatrija je specifična grana medicine. Ovi ljudi ni jednog trenutka nisu odbili da pomognu ni jednom detetu, dok su vrata Dečjeg odeljenja u Bolnici zatvorena za “sumnjive slučajeve”. Mi samo želimo da se u vreme epidemije podeli odgovornost – pričaju medicinski radnici sa Dečjeg odeljenja.

Zbog toga oni traže da se u skladu sa odlukom Ministarsrva zdravlja, od 24. juna ove godine, ambulanta radi od 7 do 20 časova, svih sedam dana u nedelji, da se tokom noći pacijenti sa težim i hitnim stanjima javljaju u Hitnu pomoć, te da Bolnica može organizovati izolacioni blok, jer raspolaže dovoljnim brojem pedijatara.

Očekuje se odgovor menadžmenta, ali i sami lekari su skeptični da se nešto može promeniti jer menadžment veruje u ispravnost jedino sopstvenih odluka, a svako ko im se suprostavi tretira se kao neprijatelj.

Sa druge strane potpisnici ovog predloga imaju još jedan ozbiljan problem, a to je starosna kategorija je krajnje nepovoljna, jer više od 50 procenata zaposlenih pedijatra stariji su od 55 godina.

Prema podacima do kojih su došle Info Vranjske u ovoj ambulanti na dnevnom nivou bude prosečno između 30 i 50 pregleda dnevno i uradi se desetak PCR testova nedeljno.

Zanimljivo je da iako gradski Krizni štab svakodnevno iznosi podatke o broju pregleda u ATD kovid ambulanti, iz Dečje ambulant nema nikakvih podataka.

SSB

Ovaj tekst je emitovan uz pomoć i podršku European Endowment for Democracy (EED). Donator ne snosi odgovornost za mišljenja i stavove iznete u ovom tekstu.  • Ostavi komentar