Dan Svetog Arhanđela Mihaila

Eko Taxi Vranje

U Vranju su u ponedeljak, 21. novembra, vernici koji slave Svetog Arhanđela Mihaila, saslušali liturgiju i presekli kolač u crkvi Svete Trojice.Kad osvane dan krsne slave, u crkvu se nosi kolač, žito i crno vino.

Vrši se zajedničko osvećenje žita i blagosiljanje hleba i vina, a onda sveštenik svako žito posebno prelije i svaki kolač posebno reže.

Postoje neke stvari za koje tradicija i vera kažu da se moraju ispoštovati.

Neophodno je osvetiti vodicu u svome domu, pripremiti slavski kolač od pšeničnog brašna, sveću, žito, vino, tamjan i kandilo.

Slavski kolač predstavlja žrtvu blagodarnosti Bogu za spasenje naše kroz Isusa Hrista.

Slavsko žito se sprema kao žrtva zahvalnosti Bogu za sve zemaljske plodove koje nam je pružio, kao i za uspomenu na sve one koji su u veri živeli i za svoju veru život dali.

Domaćini koji su sečenje slavskog kolača obavili u crkvi, poneli su slavski kolač, koljivo i crno vino.

Na svakoj pogači koju su domaćice umesile, gorela je sveća. 

Episkop vranjski blagosiljao je doneto, moleći Boga da primi prinesenu žrtvu u spomen svetitelja koji se slavi, Svetog Arhanđela Mihaila.

– Braćo i sestre, u borbi anđela, čoveka i đavola, neka nas vode naši pomoćnici anđeli na čelu sa Svetim Arhanđelom Mihailom.

Da nije nađih anđela ne bismo se mogli izboriti protiv onih koji nas na bilo koji način sputavaju ka putu večnog života.

Na zemlji mir, u ljudima dobra volja i čvrsta vera – obratio se rečima prisutnim vernicima Episkop vranjski Pahomije.

Zatim, domaćin priloži crkvi svoje darove, tamjan, zejtin, vino.

– U kutiji prilažemo novac, ko koliko ima i koliko može, koji crkva troši u potrebne svrhe – rekao je jedan od domaćina koji je izgovarao molitvu i čekao u redu za presecanje slavskog kolača.  • Ostavi komentar