DAN PRIMIRJA Sačuvati veličinu mira

Eko Taxi Vranje

Za amblem praznika izabran je cvet „Natalijina ramonda“, koji raste na padinama Kajmakčalana: proslava Dana primirja (Foto: Grad Vranje)

Polaganjem venaca i cveća na Spomenik žrtvama bugarskog okupatora u centru Vranja, obeležen je Dan primirja u Prvom svetskom ratu.Podsećajući prisutne na činjenice iz jednog od najkrvavijih ratova u istoriji sveta, predsednik Skupštine Vranja Dejan Tričković rekao je da je, ipak, odlučujući faktor u pobedi bio čovek, običan vojnik ispunjen dubokom verom u pravednost svoje borbe za slobodu.

– Dan primirja u Prvom svetskom ratu podseća nas na stradalne, ali i slavne dane herojske prošlosti naših predaka, podseća nas na ljude koji su čvrsto verovali u slobodu, na male ljude koji su činili velika dela, koji su žrtvovali sve i bajonetima se izborili za mir.

Vaskrsla vojska malog srpskog naroda učinila je preokret u Velikom ratu i utkala put miru – rekao je Tričković. 

On je dodao da, nažalost, i danas u svetu vladaju teror, nasilje i neviđeni nemir.

– Ako je duša svakog od nas ispunjena mirom, ako kao društvo težimo miru, biće nade i volje da njegovu veličinu sačuvamo.

Mir je bio, jeste i uvek će biti naš zalog, naša težnja i naš ideal – istakao je predsednik gradskog parlamenta.

Vence i sveće položili su predstavnici Grada, Pčinjskog upravnog okruga, gradske opštine Vranjska Banja,  Vojske Srbije, Policijske uprave, BIA, udruženja građana, političkih stranaka i obrazovnih ustanova.

Za amblem praznika izabran je cvet „Natalijina ramonda“, koji raste i na padinama Kajmakčalana.

Poznat je i kao “cvet feniks” koji se, i kada se potpuno osuši, ako se zalije, može ponovo oživeti.

On simbolizuje vaskrs srpske države iz pepela posle Prvog svetskog rata.

Vranjske  • Ostavi komentar