DAN DRŽAVNOSTI: Duh slobode

Eko Taxi Vranje

, ,

Povodom Dana državnosti, u  utorak je dr Ivan  Becić, održao je predavnje u galeriji Narodnog muzeja, pod nazivom ,,Srpska državnost kroz vekove“:„Srbija je u 19. veku postala moderna država koja je imala svoje ciljeve i samostalnost, a najvažniju ulogu u održavanju srpskog identiteta imala je srpska crkva i bez nje država ne bi bila potpuna“, rekao je između ostalog dr Becić.

Govoreći na otvaranju izložbe, ,,Vojno sveštenstvo u oslobodilačkim ratovima Srbije 1804-1918.“ gradonačelnik dr Slobodan Milenković je podsetio na višedecenijsku borbu srpskog naroda protiv vekovnog turskog okupatora, koji je posle brojnih stradanja okončana oslobođenjem i državnom nezavisnošću Srbije:

 „Samo nekoliko decenija posle podizanja Prvog srpskog ustanka, na Sretenje Gospodnje 1835. godine, srpska Kneževina je dobila i svoj prvi Ustav, koji je važio za jedan od najdemokratskijih ustava Evrope. Deligrad, Mišar, Kumanovo, Bregalica, Cer, Kolubara, Kajmakčalan i Košare, su geografske odrednice koje povezuju duh slobodoljubivosti srpskog vojnika“, kazao je dr Slobodan Milenković, gradonačelnik.

Inistirao je ni istrajnosti srpskog sveštenstva, koje je i u najtežim ratnim prilikama održavalo visok moral kod našeg naroda.

Organizatori predavanja i izložbe u Vranju su Istorijski arhiv „31. Januar“ i Narodni muzej u Vranju.

S.C  • Ostavi komentar