DAJTE KRV Građanska i humana inicijativa u centru grada

Eko Taxi Vranje

U utorak je u centru Vranja, pokraj legendarne „Šarene češme“, organizovana akcija dorovoljnog davalaštva krvi Službe za transfuziju vranjskog Zdravstvenog centra, Crvenog krsta i uz podršku Preventivnog centra.Postavljen je pult i šator gde su davaoci krvi bukvalno čekali u redovima kako bi ispunili jednu građansku, humanu inicijativu.

– Tradicionalno u letnjim mesecima, obično krajem jula i početkom avgusta, a taj termin nije slučajno odabran jer se u tom periodu javlja nestašica krvi, mi već osmu godinu za redom organizujemo akciju dobrovoljnog davanja krvi – izjavio je za portal Vranjske dr Dušan Jovanović, načelnik Službe za transfuziologiju ZC Vranje.

Osim ovog primarnog motiva, drugi razlog jeste i promovisanje dobrovoljnog davalaštva krvi, kao jednog emininetno humanog čina.

– Na ovaj način, mi se približavamo građanima jer smo u najfrekventnijem delu grada, a takođe pokazujemo da davanje krvi nije neka „procedura“, štetna po zdravlje, već naprotiv korisna.

Zadovoljan sam odzivom građana ovoj akciji; pokazalo se, kao i svih prethodnih osam godina, da prikupljanje krvi u ovom periodu, značajno doprinosi stabilnosti rezervi krvi u vranjskom ZC.

A korist akcije je obostrana – i za davaoca, i za primaoca – kazao je Jovanović.

Tradicionalno, akciju je pomogla „Bivoda“.

G. M. A.  • Ostavi komentar