Dačić nudi Preševo i Bujanovac za sever Kosova

Eko Taxi Vranje

Dačiću razgovoru sa novinarem Presheva jonë

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, u intervju agenciji “Presheva jonë”,  istakao je “razmenu teritorija” kao najbolje rešenje za Kosovu i Srbiju.Ivica Dačić je ocenio da Priština i Beograd lako se mogu da se saglase oko razmene teritorija, sever Kosova za Preševsku dolinu, i predlaže, kako se navodi, “umesto rata, međunrodnu konferenciju o razgraničenju Srbije I Kosova”.

„Saglasni smo sa razmenom teritorija. Vi, iz Preševske doline idite ka vašim, a Sever Kosova ka našim“, rekao je Dačić za Agenciju “Presheva jonë”.

„Ne treba ignorisati eventualne političke zahteve kosovskih Srba, bilo i one o pripajanju sa Srbijom, kao normalne i legitimne,  rekao je u nastavku srpski ministar Ivica Dačić u intervjuu za agenciju “Presheva jonë”.

Dačić smatra da je „potrebno održivo i dugotrajno političko rešenje koje bi bila u interesu obeju strana, Srba i Albanaca”.

“Važno je da nastavi sa započetim dijalogom i eventualni politički zahtevi kosovskih Srba bili bi sasvim normalni i legitimni. Koliko juče Albanci nisu želeli da žive pod državom Srbije i stvorili svoju republiku na Kosovu. Danas kosovski Srbi takođe ne žele da žive u ovoj takozvanoj državi. Srbi su svoje nezadovoljstvo izrazili na različite načine. Najpre protestima i barikadama, zidovima, a sada zahtevima za osnivanje Zajednice srpskih opština, rekaoje Dačić.

Insistiranje na osnivanju ZSO, srpkog telefonskog ulaznog broja (+383) ili izgradnju zida u Mitrovici, ciljevi Srba za podelu Kosova nisu daleko od ostvarivanja ili stvaranja posebne zajednice, kao što je slučaj sa Republikom Srpskom u Bosni i Hercegovini, navodi portal “Presheva jonë”.

   • Ostavi komentar