CINCAREVA ZGRADA: Inspekcija JURI, Urbanizam ODOBRAVAŠala ili zbilja, sami znaju FOTO Fejsbuk, Objekat , Slika kaže da je trebao biti prizemni objekat FOTO Vranjske, Trotoar koji nestaje FOTO Vranjske, Sve do OMV-a FOTO Vranjske, Sa zapadne strane FOTO Vranjske, Poziv za javnu prezentaciju , Građevinska inspekcija nalaže zabranu radova, Katastar ne laže, vlasnik parcele je Betis star d.o.o.

Pre desetak dana Nenad Antić, zamenik gradonačelnika Vranja i suprug načelnice Odeljenja za urbanizam i imovinsko pravne poslove Gradske uprave Jovane Antić, objavio je na svom fejsbuk profilu (vidi sliku) grupnu fotografiju koju je potpisao sa „Građevinska mafija strikes again“ ili u kolokvijalnom prevodu, „Građevinska mafija ponovo jaše“.Ma šta to značilo, osim Nenada i Jovane, u više nego osećajnom zagrljaju, na pomenutoj fotografiji našli su se najpre direktor JP Vodovod i gensek GrO SNS Goran Đorđević Đoša i njegova lepša polovina. Ali i, što je u celoj priči posebno indikativno, proslavljeni vranjski fudbaler Vlada Stošić Cincar i njegov bratanac Dušan Stošić, član Saveta za pravna pitanja Gro SNS i, prema nekim spekulacijama, mogući budući zaštitnik građana u lokalu.

Prvi je, osim čuvenja po fudbalu, suvlasnik privatnog preduzeća „Betis star“ d.o.o (sa 50 odsto vlasništva, druga polovina se vodi na izvesnu Jovanu Cvetković, kažu njegovu sestričinu), dok je mlađi Stošić, prema podacima Agencije za privredne registre (APR) direktor i zakonski zastupnik iste firme.Ako se zna da ova firma trenutno kao investitor gradi nekakav poslovni ili stambeno-poslovni objekat (samo se naslućuje namena) kod Glavne autobuske stanice, neposredno uz OMV pumpu, onda je jasno da se ova ekipa ima rašta sastajati i srdačno razgovarati u kafanama o zajedničkim temama.    

JAHANJE

Čak i da je u vezi sa onim „Građevinska mafija ponovo jaše“ reč o šali, više je nego neslana.

Ako je stvar, pak, ozbiljna, e to je već priča za nadležne državne organe. Jedno je sigurno, dešavanja u vezi sa jednom izgradnjom nisu baš neozbiljna, a imaju veze sa nekim ljudima sa fotografije.

Odeljenje za urbanizam Gradske uprave Vranja, sa zamenikovom suprugom Jovanom Antić na čelu, zaduženo je za izdavanje lokacijskih i građevinskih dozvola, akata o urbanističkim uslovima i izgradnji i drugu urbanističku papirologiju neophodnu za izgradnju građevinskih objekata na području Grada Vranja.

To odeljenje je svojim dokumentima odobrilo izgradnju objekta „Betis stara“ u Ulici Koče Racina (iako je u pozivu za javnu prezentaciju pisalo da je reč o objektu u Ulici 4. juli, gde je zapravo sedište investitora) koja je, ispostavilo se, u jednom momentu postala sporna.

To dokazuje rešenje Odseka građevinske inspekcije Grada Vranja (br.354-4/17-14) od 31. jula ove godine kojim je investitoru „Betis star“ naređeno „da bez odlaganja zatvori gradilište“ objekta spratnosti P+1 na već pomenutoj lokaciji.

Prema navodima rešenja, inspektorka Vesna  Jovanović konstatovala je da se gradi „mimo građevinske dozvole, projekta za izvođenje radova i potvrde o prijavi radova“.

GRADSKA UPRAVA: Supruga Nenada Antića postala načelnica

Kad je novinar Info Vranjskih krenuo u avanturu zvanu dobijanje informacija od nadležnih gradskih funkcionera, naišao je na ćutanje.

Funkcioneri SNS, koji vode sve resorne službe, ne govore za Vranjske, čak ni posle podsećanja novinara da ih ne pitamo za zdravlje naprednjaka, već za informacije od javnog značaja iz nadležnosti gradske uprave, koje su po zakonu dužni da pružaju medijima kao gradski funkcioneri.

ĆUTANJE UPRAVE

Boban Antanasijević (SNS), načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove, pod čijim su okriljem sve gradske inspekcije pa i Građevinska, veli da ne može da priča bez odobrenja načelnika Gradske uprave Dušana Aritonovića (potpredsednik GrO SNS), iako revnosno govori za neke druge medije.

Aritonović se opredelio za nešto što se valjda zove „stranačko ćutanje uprave“. Verovatno je i njemu neko sa više instance, izvan zgrade Gradske uprave, zabranio da govori za Info Vranjske, iako govori za druge medijske kuće.

Jovana Antić (SNS), načelnica Odeljenja za urbanizam, takođe je ostala nema na pitanja Info Vranjskih. Redakcija je od tog organa zatražila celokupnu dokumentaciju o ovoj izgradnji po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja, a posle isteka zakonskog roka uslediće žalba našeg portala povereniku Rodoljubu Šabiću.

NENAD ANTIĆ, zamenik gradonačelnika: Moja SUPRUGA ima malu platu

Na pitanja Vranjskih, doduše vrlo šturo i delimično, odgovorio je onaj od koga se to u celoj priči najmanje očekivalo – Vlada Stošić Cincar.

On je u pisanom odgovoru na pitanja redakcije Info Vranjskih naveo da gradi objekat „uslužne delatnosti“, bez preciziranje koje delatnosti (spekuliše se o najmanje dve moguće – tehnički pregled, ali i hotel, odnosno prenoćište što je, kažu dobro obavešteni, verovatnija namena). On kao razlog za „privremenu“ zabranu izgradnje po rešenju Građevinske inspekcije navodi „izmene u projektu“.

– Inspekcija je naložila usaglašavanje tih izmena. Inače, objekat se nalazi na zemljištu koje je u vlasništvu preduzeća Betis Star d.o.o – tvrdi Stošić.

On dodaje da je investitor dobio rešenje o građevinskoj dozvoli br.351- 386/2017-08/1 оd 3. marta 2017. godine, a posle „privremene zabrane“ izgradnje i rešenje o izmeni rešenja o građevinskoj dozvoli broj: 351-3887/2017-08-1 od 2. oktobra 2017. godine. 

– Protiv nas se ne vodi nijedan spor pred nadležnim upravnim organima ili Upravnim sudom, niti je neko osporavao izgradnju objekta – navodi Stošić, misleći verovatno na privatna lica u okolini.

EKSPROPRIJACIJA

Stošić nijednom rečju ne pominje ono o čemu priča nekadašnji vlasnik te iste parcele Miroslav Đorđević Karadžat koji za Info Vranjske tvrdi da se povodom vlasništva nad zemljištem vodi sudski spor, jer mu je neka ranija vlast ekspropriisala zemljište bez ikakve finansijske nadoknade, zbog čega je lokalnu samoupravu tužio sudu.

Zbog ćutanja nadležnih, nepoznato je ko je, kada i na koji način prodao ovu parcelu „Betis staru“.

– Na parceli koja mi je uzeta bez naknade odvija se bespravna gradnja, što dokazuje i zabrana Građevinske inspekcije. Pod objektom koji se zida je cela parcela, što nije dozvoljeno. Kako će oni da rade kada nemaju nikakve pripadajuće površine za pristup zgradi, parking i slično. Gde će da parkiraju, na ulici? Uz to, kada sam svojevremeno planirao da zidam na svom zemljištu, rečeno mi je iz gradskih struktura da je izgradnja na tom potezu zabranjena. Kako je sada odjedanput dozvoljena – pita se Đorđević.

PERISKOP

Na toj adresi, po odluci suda, a prema policijskom saopštenju, narednih do 30 dana provešće Goran Vučković, direktor i vlasnik „Europetrola“, Novica Stošić i Dragan Jović, suvlasnici preduzeća „7. Juli“ (nešto kasnije o odnosima ove dve firme), Nebojša Ljubić, bivši načelnik Gradske uprave, zatim šefica Građevinske inspekcije u Vranju Vesna Jovanović, građevinski inspektor Zoran Cvetković i Snežana Ristić, projektant Inžinjerske komore Srbije (vidi okvir).

Gradski Pravilnik o opštim uslovima o parcelaciji i izgradnji i postupku izdavanja akta o urbanističkim uslovima u članu 8 propisuje da se „indeks ili stepen iskorišćenosti zemljišta, odnosno odnos između bruto površine pod objektom i površine građevinske parcele mora biti u odnosu 60 prema 100“.

Čak se i na slikama vidi da objekat zauzuma čitavu parcelu iza OMV pumpe i da slobodne površine nema. Uzgred, na tabli na kojoj su ispisani podaci o investitoru, projektantu, izvođaču, nadzornom organu i rokovima, uredno stoji fotografija prizmenog objekta, pa nije jasno zašto radnici ovih dana zidaju novi sprat.

GASNA STANICA

Jedan od stanara u Ulici Koće Racina kaže da je bespravna gradnja navodno prijavljivana inspekciji u više navrata, doduše anonimno i telefonski. Na kraju su se inspektori navodno pojavili po službenoj dužnosti, u sklopu redovne kontrole.

– Uplašeni smo. Objekat se gradi neposredno uz benzinsku pumpu koja ima podzemne instalacije i gasnu stanicu na tom prostoru, što znači da je i naša bezbednost pod upitom – kaže naš sagovonrik.

Dok je trajala zabrana gradnje, dodaje on, rešenjem je bilo predviđeno da niko od radnika ne sme ni da priviri gradilištu.

– A oni su deset dana mikserima punili ploču za sprat. Sada mu novim papirima legalizuju ono što je već dokazano kao nelegalno u momentu kada je inspekcija konstatovala da su probijeni gabariti. Ovo nam liči na situaciju, zidaj ti slobodno koliko hoćeš iako nemaš odobrenje za toliko kvadrata, a posle ćemo sve da ispeglamo papirima – zaključuje stanar iz komšiluka koji je insistirao na anonimnosti.

U Vranju legalizovano više od 850 objekata

Da li će Građevinska inspekcija ponovo reagovati i omogućiti da se sačuva javni interes? Možda je sve ispravno, da to i potvrde javnosti. Dok ćute Dušan, Boban i Jovana. Ili, možda niko ništa nije prijavio?

D. Dimić

Skinuta sumnja sa Vlade Stošića Cincara za seksualno uznemiravanje

Kako se rodio Frankeštajn

Tajna žute zgrade

MITIĆ: Za sada, SMENJUJU me samo mediji

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar