Cera Mihailović: I Bora nije dobio nijednu nagradu

Eko Taxi Vranje

Vranjski pesnik Miroslav Cera Mihailović zatražio je od članova žirija i organizatora manifestacije „Dani Branka Miljkovića“ da njegova knjiga poezije „Pogled sa koca“, bude izuzeta sa spiska kandidata za nagradu „Branko Miljković“.– Nakon saznanja da se je moja knjiga „Pogled sa koca“ po odluci žirija našla u užem izboru za nagradu „Branko Miljković“, obraćam vam se zahtevom da je izuzmete iz daljeg razmatranja – stoji u otvorenom pismu koje je Mihailović uputio članovima žirija i Niškom kulturnom centru, organizatoru manifestacije „Dani Branka Miljkovića“.

Nenad Trajković i Miroslav Cera Mihalović u užem izboru za nagradu “Branko Miljković“

Mihailović je pojasnio da će ovim potezom olakšati rad žiriju i učiniti srećnim unapred  javno samoproglašene laureate i sve druge koji su, na bilo koji način, uključeni u marifetluke u vezi sa dodelom ove nagrade. 

– Ne želim da na bilo koji način dajem legitimitet već prepoznatljivom maniru i pojavi poslednjih godina učestaloj u našem svakodnevnom književnom životu – napisao je Mihailović na kraju otvorenog pisma.

– Ako izdavač misli da treba da konkuriše sa mojom knjigom, to sam i uradi. Pogotovu ne bih sam skretao pažnju na svoje ime. Fali li nešto Bori Stankoviću ili Sremcu što nisu dobili nijednu nagradu – rekao je Mihailović za Juznevesti.com.

Knjigu poezije „Pogled sa koca“ izdao je prošle godine „Kairos“ iz Sremskih Karlovaca.

Ovo je 46. izbor za nagradu „Branko Miljković, a knjigu vranjskog pesnika u ući izbor uvrstio je žiri u sastavu Tomislav Marinković, književnik iz Šapca, Dragana V. Todoreskov, književna kritičarka i istoričarka književnosti iz Novog Sada i Jelena S. Mladenović, doktorantkinja filologije iz Niša.

R. Irić  • Ostavi komentar