Centar Vranja oblepljen citatima Justina Popovića

Eko Taxi Vranje

Vranje je od utorka ujutro oblepljeno porukama potpisanim sa „Justinova omladina“ na kojima su ispisani citati vranjskog duhovnika Justina Popovića.Poruke su izlepljene na desetine najprometnijih mesta u užem gradskom jezgru.

Na jednom od plakata u blizini redakcije portala Vranjske ispisano je: „Kada bi čovek bio konačan, onda bi problemi njegovi i težnje njegove, bile konačne“.

Osim što je cenjen kao duhovnik, Popović je za i posle života osporavan zbog određene isključivosti u razumevanju kulture i prosvećenosti uopšte.

Ovakvu praksu u Vranju Justinovci neguju godinama. Ranije su isticali da na ovaj način „inspirišu Vranjance“.

Neki od Justinovih citata kojih, međutim, u utorak nema na ulicama Vranja su ovi:

– Na Terazijama, sveti Sava raspet na krstu. Hajdemo malo dalje, hajmo do univerziteta. Šta je to? Omladina. Ko, ko je vodi? Na univerzitetu nema Hrista njegovog, a koga ima ako Hrista boga nema, ako svetog Save nema.

– Srbi neće u monahe, Srbi krenuli za Evropom, za kulturom, za modom. A vi šaljete decu svoju po školama, po univerzitetima. Pa dobro je i to ponekad, ali pomislite na dušu svoju i na dušu njihovu. Ko će čuvati dušu srpskoga naroda? Ostavivši taj svetosavski put, Srbi krenuli za kulturom, za civilizacijom evropskom. Za modom evropskom. O, leševi srpski.

Justinova omladina u Vranju deluje više od deset godina. Osim ovakvih akcija organizuju projekcije ruskih filmova, književne večeri, pomažu Crkvi i sl.

Srbija je sekularna država, Ustavom jasno odvojena od Crkve.

D. Dimić  • Ostavi komentar