BUJANOVAC: Ima li nade za JUGOKOOP?

Eko Taxi Vranje

,

Dajem vam svoju reč da ću učiniti sve što mogu da makar i manji pogon dovedemo ovde, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tačno pre godinu dana, 8. februara prošle godine, okupljenim građanima u centru Bujanovca.Tačno godinu dana posle boravka predsednika, u Bujanovcu je posebno „podgrejana“ priča o pokretanju proizvodnje u društvenom preduzeću „Jugokoop“ u stečaju.

Pre dve godine, na inicijativu Koordinacionog tela za jug Srbije, napravljena je Studija izvodljivosti, kojom su utvrđeni svi parametri postupka pokretanja proizvodnje u „Jugokoopu“.

– Eksperti iz 17 oblasti, koji su radili na Studiji izvodljivosti, usaglasili su se da je za pokretanje proizvodnje potrebno samo 470.000 evra – kaže Miodrag Milković, direktor Veterinarske stanice u Bujanovcu, koja je bila nosilac ovog posla.

Milković zatim objašnjava da bi u startu samo 50 radnika, sa savremenom opremom, moglo da ostvari polovinu proizvodnje iz najboljeg perioda rada „Jugokoopa“.

Upućeni znaju da je 80-ih godina, za tri meseca u sezoni, iz „Jugokoopa“ na tržište otpremano 150.000 jagnjadi, a projektovani kapaciteti Klanice bili su 16.500 junadi ili 200.000 jagnjadi godišnje.

Da bi se sa priča prešlo na dela, potrebno ja da nadležni državni organi odluče o definitivnom statusu DP „Jugokoop“, o prodaji ili ustupanju nekoj klanici.

Iz pouzdanih izvora stižu informacije da je u proteklih godinu dana više preduzeća izrazilo interesovanje za kupovinu „Jugokop“, a među najozbiljnijim je Industrija mesa „Biftek“ iz Niša, firma koja u Nišu i 47 gradova u Srbiji ima preko 120 prodajnih objekata.

Aktiviranje proizvodnje mesa u ovoj Klanici i barem 50 novih radnih mesta, bila bi značajna injekcija za posustalu bujanovačku privredu, a više nego značajan podstrek za povećanje stočnog fonda ne samo u Bujanovcu i Preševu.

Inače, društveno preduzeće za proizvodnju i preradu mesa „Jugokoop“ sa 83 radnika otišlo je u stečaj novembra 2010. godine.

K. T.  • Ostavi komentar