BRAĆA RAMIĆ: Klavir peva dok mi sviramo

Eko Taxi Vranje

„Klavir nije instrument kao truba, violina ili klarinet kod kojih ton izlazi odmah. Klavir je više udarni instrument, pa je zato naučen onda kada peva dok svira“, objašnjavaju braća Jenisej i Nikita Ramić.Jenisej i Nikita su po ocu,  sa juga Srbije. Jaško Ramić, iz Vranjske Banje, upoznao je Ruskinju Svetlanu Makridinu na studijama u Moskvi. Tamo je rođen Jenisej, Nikita u Vranju a Maksim u Francuskoj, gde se sele 1999.

Otac je doktorirao klavir na moskovskom Konzervatorijumu, dok je majka izučila pravu rusku školu sviranja na Konzervatorijumu u Moskvi kao učenica čuvenog pijaniste Evgenija Libermana.

Sa majkom su, kažu braća Ramić, vežbali do šesnaeste godine.

Nastupali su do sada u Nemačkoj, Holandiji, Italiji, Španiji, Rusiji, Francuskoj, ali kad dođu u Srbiju, za njih je to, kažu, nešto specijalno.

Prošlonedeljni koncert u Vranju, na Pedagoškom fakultetu, pamtiće kao nešto posebno jer su, ističu, svirali publici koja je zaista slušala i pravim prijateljima iz detinjstva. 
 

„Doći u Vranje i nastupati pred srpskom publikom, pred našim ljudima, za nas je nešto posebno. Nastupali smo svuda po svetu, ali kad sviramo tamo odakle su jednim delom naši koreni, osećaj je skroz drugačiji“, kažu braća Ramić.

 

KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU VRANjSKIH.  • Ostavi komentar