BOLJEVIĆ: Sudstvo u Srbiji mora ostati nezavisno

Eko Taxi Vranje

U četvrtak je u Nišu održana prva radionica u okviru projekta “Jačanje kapaciteta za vladavinu prava – jug Srbije”, na kojoj su predstavnici advokature i nevladinog sektora, pravnici i novinari imali priliku da razgovaraju sa Draganom Boljević, sudijom Apelacionog suda u Beogradu.Na ovoj radionici Boljevićka se osvrnula na transparentnost izrade i donošenja svih dosadašnjih pravosudnih strategija, govorila o namerama i očekivanjima, sa naročitim naglaskom na mogućoj ulozi civilnog društva prilikom izrada stategija i njihove implementacije.

Na pitanje InfoVranjskih kako ocenjuje izjavu državnog sekretara ministarstva pravde Radomana Ilića, da ustav Srbije mora da se menja kako bi pravosuđe dobilo eksternu kontrolu, ona je ocenila da je reč o stavu koji je „neistinit i suštinski netačan“.

Boljević je rekla da Srbija u ovom smislu ne bi smela da se ugleda na primer Francuske, gde „predsednik Republike samo protokolarno bira sudije, ali to čini na predlog Visokog saveta Magistrature i ne može, ako se savet protivi nekom imenovanju, da to predsednik sam učini“.

– Tamo je situacija sasvim druga i mi ne treba da kopiramo neka rešanja ili da biramo rešanja iz pojedinih država za naš pravni sistem. Mi moramo da vodimo računa o našoj tradiciji, i da uklopimo sve ono što je prihvatljivo u naš pravni sistem, da nije veštački nadograđeno, nego primereno našoj tradiciji, a imajući u vidu evropske standarde – rekla je za InfoVranjske Dragana Boljević.

Inače, projekat ,,Jačanje kapaciteta za vladavinu prava – jug Srbije,, realizuje se u Nišu, Leskovcu, Pirotu i Vranju, i ima za cilj unapređenje postojećih i izgradnju novih kapaciteta za praćenje i angažman u oblasti vladavine prava, sa naročitim fokusom na reformu pravosuđa.

– Jedan od ciljeva je ohrabrivanje i izgradnja kapaciteta na jugu Srbije da nastupaju sa sopstvenim inicijativama i relevantnim uticajem na procese jačanja nezavisnosti i odgovornosti, te poboljšanja efikasnosti i kvaliteta pravosuđa, kako u lokalu, tako i na nacionalnom nivou. Obuka koja je ovim predavanjem započela je jedna od komponenti ove višegodišnje inicijative koja je koncipirana i finansirana od strane Fondacije za otvoreno društvo Srbije – kaže Dragan Đorđević, iz niškog Odbora za ljudska prava.

Projekt se realizuje u partnerstvu FOD-a sa Odborom za ljudska prava Niš, kao i drugim organizacijama, medijima i pojedincima sa juga Srbije.

SSB  • Ostavi komentar