BOGDANOVIĆ: Obnova puteva u MZ bila suprotna Zakonu o javnim nabavkama

Eko Taxi Vranje

Stojanče Bogdanović, zamenik načelnika Gradske uprave, izjavio je da će izveštaj Radne grupe za ispitivanje zloupotreba javnih nabavki u mesnim zajednicama, sa celokupnom dokumentacijom, biti prosleđen Policijskoj upravi Vranje.On je pojasnio da je to zatražila policija, tokom rada Radne grupe, te da će izveštaj biti dostavljen i Državnoj revizorskoj instituciji.

Reč je o ugovorima koji su zaključeni sa 23 mesne zajednice, a u postupcima javnih nabavki učestvovalo je desetak privrednih društava i preduzetnika i svi su bili izvođači radova u mesnim zajednicama.

Na ovaj način je ugovoren obim radova u vrednosti od oko 80 miliona dinara, i ceo postupak javnih nabavki, prema nalazu komisije, sproveden je suprotno Zakonu o javnim nabavkama, kao postupak male vrednosti.

Milioni u odronu

Došlo se i do ugovora koji je zaključio grad sa jednim brojem tih izvođača, kojim je Grad garantovao za obaveze mesnih zajednica, što je suprotno Zakonu o javnom dugu koji zabranjuje lokalnim organima vlasti da garantuju dugove pravnih lica, naročito onih čiji su izvođači – kazao je Bogdanović.

On je dodao da su ugovoreni radovi znatno iznad vrednosti koje su propisane za postupke javne nabavke malih vrednosti.

– Javne nabavke malih vrednosti mogu se sprovoditi kada je vrednost radova do 500.000 dinara.

Ovde je taj iznos veći, kod svoj mesnih zajednica ukupno čak 80 miliona dinara – rekao je Bogdanović novinarima nakon sednice Gradskog veća. 

   • Ostavi komentar