BIBLIOTEKA: „Ubiti pticu rugalicu“, Harper Li

Eko Taxi Vranje

Piše: Jelena Ranđelović, Biblioteka „Bora Stanković“ 

Harper Li (1926-2016), bila je priznata američka spisateljica. Za roman „Ubiti pticu rugalicu“, 1960. godine dobila je Pulicerovu nagradu. Ona je duže od pedeset godina odbijala da napiše drugi roman. „Idi postavi stražara“ se našao na policama biblioteka i knjižara tek 2015. godine. Godine 2007. odlikovana je Predsedničkom medaljom slobode za svoj doprinos književnosti.

„Ubiti pticu rugalicu“, u izdanju „Lagune“,  je knjiga koja je nakon izlaska naišla na izvrstan prijem kod čitalaca, ali i kod književnih kritičara. Roman je zapažen po toplini i blagom humoru, iako su u njegovom fokusu ozbiljne teme poput rasne i klasne segregacije, ravnopravnosti polova, silovanja i uticaja moralnih normi na slobodu pojedinca. Knjiga je deo školske lektire u SAD sa obrazovnim i vaspitnim ciljem razvijanja tolerancije i umanjenja predrasuda.

KNjIGA ZA VIKEND: „Mi različiti“ Veselina Markovića

Mejkomb, Alabama, tridesetih godina XX veka – beli advokat Atikus Finč brani crnca, optuženog za silovanje siromašne bele devojke. Iz perspektive Skaut Finč, njegove šestogodišnje ćerke, Harper Li na autentičan način kritikuje rasne i klasne predrasude u američkom društvu. U učmaloj sredini, moralna snaga jednog čoveka, advokata Atikusa Finča, podsetiće stanovnike, naviknute na nasilje i hipokriziju, koliko je važno i teško – biti čovek. Suočavajući se za zabludama koje vladaju u svetu odraslih, Atikusova deca, uče životne lekcije.

Radnja romana se delimično temelji na autobiografskim detaljima iz autorkinog detinjstva, kao i na događaju koji se odigrao u blizini njenog grada kada je imala 10 godina.

„Ubiti pticu rugalicu“ se smatra klasikom američke književnosti, po kojem je 1962. godine snimljen istoimeni kultni film.  • Ostavi komentar