APOTEKA VRANjE Ako plan za spas ne uspe, moguće „gašenje“ ustanove

Eko Taxi Vranje

Previše radnika u administraciji: Ogranak Apoteke u centru Vranja

Na području šest opština čije potrebe pokriva Zdravstvena ustanov Apoteka Vranje, čak je 118 zaposlenih.Ta brojka je previsoka i neprihvatljiva za novu gradsku vlast odakle najavljuju redukciju broja objekata i, kao moguću krajnju meru, otpuštanja, čak i „gašenje“ ustanove.

Predsednik Upravnog odbora Apoteke i pomoćnik gradonačelnika Vranja za privredu Zoran Velinović izjavio je za portal Vranjske da je u nekim gradovima već primenjen sličan model kako bi se poslovanje tzv. „državnih“ apoteka postavilo na zdrave noge.

– U nekim sredinama već je došlo do smanjenja broja objekata apoteka, odnosno broja radnih jedinica i odstranjenja ogranaka koji rade sa gubitkom.

Smanjen je i broj zaposlenih, a prekobrojnih radnika na čije plate su odlazila velika sredstva.

Mi ćemo probati da zadržimo zaposlene i apoteke ukoliko neki privatnici pokažu interesovanje za zakup objekata koji sada ne rade profitabilno, preuzmu radnike i zalihe – kazao je Velinović.

Ako bi i nakon toga preostali ogranci Apoteke nastavile da prave gubitke, razmišlja se čak i o drastičnoj meri – zatvaranju, odnosno gašenju apotekarske ustanove.

– Tim pre što postoje zvanična mišljenja iz Ministarstva zdravlja i RFZO da će država u narednom periodu da centralizuje sve „državne“ apoteke po gradovima – kazao je Velinović. 

Najviše radnika ima Ogranak Apoteke u Vranju 58: od toga, 19 je diplomiranih farmaceuta, 15 farmaceutskih tehničara, 20 administrativnih radnika i 4 tehnička lica u vranjskim apotekama.

U Trgovištu je zaposleno 7 radnika (1 farmaceut), u Preševu 11 (2 farmaceuta), u Surdulici 13 (2 farmaceuta), u Vladičinom Hanu 14 (4 farmaceuta), Bosilegradu 8 (2 farmaceuta) i Vranjskoj Banji 7 (1 farmaceut).

Ostatak zaposlenih u isturenim ograncima čine farmaceutski tehničari, nemedicinsko i tehničko osoblje koje navodno i predstavlja višak.

Čak 38 zaposlenih Ogranka u Vranju je u kategoriji nemedicinskog kadra, što je 32 odsto u ukupnom procentu zaposlenih, znatno više od 15 procenata koliko dozvoljava zakon.

Na njihove godišnje plate odlaze milioni dinara.

D. Dimić  • Ostavi komentar