ANESTEZIOLOZI ZC: Nejasno je šta je Kanački trebalo da uradi

Eko Taxi Vranje

Anesteziolozi ZC Vranje zatečeni presudom doktoru Kanačkom: izvod iz saopštenja Službe anesteziologije (Foto: Vranjske)

Povodom presude lekaru Službe za anesteziologiju Zdravstvenog centra Vranje Slaviši Kanačkom, koji je nepravnosnažno osuđen na tri godine zatvora i pet godina zabrane obavljanja lekarske delatnosti u krivičnom postupku za smrt devojčice D.M, 8. januara 2011. na Dečjem odeljenju bolnice, reagovale su njegove kolege sa odeljenja, protestujući što veštaci-lekari u sudskom postupku nisu tačno definisali šta je doktor Kanački trebalo da uradi.– Na osnovu veštačenja dva sudsko-medicinska odbora iz Beograda i Niša, zaključujemo da postoji razlika u stručnom tumačenju postupaka pri lečenju deteta, tako da je to tokom sudskog postupka moralo jasno da se utvrdi i naznači – šta je ispravno i šta je tačno doktor Slaviša Kanački trabalo da uradi.

Zatečeni smo takvom odlukom suda i veoma uznemireni zbog toga što  je u društvu stvorena klima netrpeljivosti prema lekarima i atmosfera obezvređivanja našeg rada, humanosti i požrtvovanosti u pružanju pomoći vitalno ugroženim pacijentima u najtežim uslovima – kaže se između ostalog u saopštenju koje je potpisano sa „lekari službe anesteziologije i reanimatologije ZC Vranje“, bez navođenja imena lekara.

Anesteziolog Kanački i specijalista ORL Darko Civkarovski osuđeni su u ponedeljak nepravnosnažno na po tri godine efektivne zatvorske kazne i pet godina zabrane lekarskim pozivom zbog nesavesnog lečenja maloletne D.M. koje je za posledicu imalo smrt petogodišnje devojčice.

Na presudu imaju pravo žalbe višoj sudskoj instanci.

Vranjske  • Ostavi komentar