ANDONOV: Oprezno sa racionalizacijom u zdravstvu

Eko Taxi Vranje

Zamenik gradonačelnika Vranja Igor Andonov izjavio je da treba biti oprezan prilikom otpuštanja kadrova u Zdravstvenom centru (ZC) jer u postupku uručenja otkaza često nema logike u smislu ocene ko treba da ode, a ko ne.– Na primer, ja se sećam da je kolega Dragan Djošić (aktuelni v.d. direktora Doma zdravlja u osnivanju, p.a) svojevremeno proglašen za tehnološki višak na Stomatologiji iako je radio i doprinosio svojim učinkom duplo više od svih ostalih stomatologa.

A otpušten je, kao i ovi sada, samo zbog toga što je bio „neugovoren“ kod RFZO.

To je jedna potpuno paradoksalna situacija – kazao je Andonov.

On je dodao da mu je kao stomatologu dobro poznat proces racionalizacije kadrova u zdravstvenim ustanovama jer je Odeljenje stomatologije lokalnog doma zdravlja prva služba koju je zahvatila ovakva vrsta otpuštanja.

– Isto tako mi je poznato da u našem zdravstvu postoji preveliki procenat nemedicinskog u odnosu na medicinsko osoblje.

Ako je u svetu to oko pet, šest osto, kod nas je oko dvadeset pet odsto.

Donekle ima logike u otpuštanju takvog kadra jer oni, za razliku od medicinara, mogu da pronađu posao i izvan zdravstvenih ustanova, ali opet treba biti oprezan – kazao je Andonov u izjavi za portal Vranjske.

On je ukazao na još jednu vrstu opasnosti od procesa racionalizacije.

– Nemojte sada da bude, otpustili smo trideset ljudi viška, a potom smo preko raznih ugovora zaposlili tridesetak ljudi.

Onda ništa nismo postigli – rekao je Andonov.

Rukovdstvo Zdravstvenog centra Vranje u utorak će otpustiti 31 nemedicinskog radnika.

Reč je o tzv. neugovorenom kadru, primljenom pre 2014, za koji kadrovskim planom nisu obezbeđene plate kod RFZO.

Dragan Stefanović, jedan od njih, ranije je izjavio za portal Vranjske da ga je, kada je otišao po objašnjenje po dobijanju otkaznog rešenja, u prostorijama uprave ZC uhapsila policija.

D. Dimić  • Ostavi komentar