9. MART: Kako su vranjski SPO-ovci prevarili Miloševićevu policiju

Eko Taxi Vranje

„Autobusom skopskih registarskih tablica oko 60 članova Srpskog pokreta obnove iz Vranja krenulo je pre 26 godina za Beograd na miting opozicije protiv uređivačke politike Radio televizije Srbije i to je bila srećna okolnost za nas, jer je policija zaustavljala autobuse sa registarskim tablicama gradova Srbije, pa smo stigli na miting u centar glavnog grada i pridružili se Vuku Draškoviću u ulici Džordža Vašingtona“, priseća se u izjavi za InfoVranjske Nenad Stošić, tadašnji potpredsednik Opštinskog odbora SPO u Vranju i učesnik velikog mitinga opozicije u Beogradu, 9. marta 1991. godine.Stošić dalje navodi kada je počeo napad policije tadašnjih vlasti na demonstrante na Trgu Republike koga su lideri SPO od tada nazivali „Trgom Slobode“.

„Kada je masa demonstranata probila kordon na Trgu Republike, Vuk Drašković je najpre govorio sa prostora kod spomenika knezu Mihajlu, a zatim sa balkona Narodnog pozorišta i tada je policija napala mitingaše suzavcem i vodenim topovima, pa sam se sa demonstrantima našao kod tadašnje zgrade Skupštine Srbije i u kasnim popodnevnim satima čuo da dolaze tenkovi tadašnje JNA“, kaže Stošić.

On se sa članovima SPO iz Vranja ubrzo našao u autobusu koji ih je vratio u Vranje gde ih je čekalo privođenje u ondašnji Sekretarijat unutrašnjih poslova.

„Mene i pokojnog Zorana Ilića, predsednika OO SPO, kao i druge članove stranke držali su u SUP-u od 8 ujutro do 20 sati uveče, gde su nas saslušavali pripadnici javne bezbednosti koji su bili korektni, za razliku od tadašnjeg načelnika DB u Vranju koji nas je vređao i pretio nam zatvorom, ali je onda stigla vest da su studenti u Beogradu probili kordon policije kod Brankovog mosta i tada su nas pustili“, pripoveda Stošić.

Nekadašnji funkcioner SPO u Vranju, na kraju, ističe „da je tada bio mlad i pun poleta, ali da danas to ne bi ponovio, jer zna kakve je greške činio lider SPO Vuk Drašković i zbog njegovog odnosa prema NATO paktu koji je za njega neprihvatljiv“.

S.K.  • Ostavi komentar