ŽUTA ČEŠMA, ŠUTA LIPA

Eko Taxi Vranje

– Pre neki dan – priča očevidac – dođe jedna grupa onako mladih ljudi, kupili neko piće i nose neke kante. 

Onda malo piju, pa malo farbaju česmu i ono okolo u žuto.

 

Kad sve prefarbaše, uzedoše pa isekoše krasnu lipu, ostade samo stablo.

 

Sad, neko je toj omladini morao da kupi tu boju, da im da motornu testeru i gorivo, ne verujem da su se i za piće sami snašli.

 

Ko?

 

– U sunce možeš da gledaš tri-četiri sekunde, a u našu češmu sad ni tri-četiri nanosekunde, oči ima da ti ispadnu kao čamovi čvorovi – kaže žitelj najstarijeg dela Vranja, Tulbeta.

 

Žitelji Tulbeta, kao i slučajni prolaznici i oni koji „vade“ vodu na tulbarskoj česmi, ovih dana ne mogu da je prepoznaju.

 

Ukras Trga 7. septembra, gde se okupljalo i mlado i staro, na „laf“ i sportske aktivnosti, sada je u jarko žutoj boji, pa čak i to „jarko“ je nedovoljan epitet za onu nijansu u koju je česma, i sve oko nje prefarbano.

 

– Da se sve „zaluči“ – nadovezuje se još jedan stari Tulbarac – „ošutiše“ i onu staru lipu, koja je uz našu nekada lepu česmu davala debelu hladovinu, i gde smo se svi okupljali.

 

– Prvo smo mislili da su borci, SUBNOR – kažu naši Tulbarci – oni renoviraše sve spomenike po Vranju, a česma je posvećena Ćipri Stankoviću, prvoborcu iz Vranja; ali, nije SUBNOR.

 

– Za sve što smo radili, renoviranje spomenika Čika Miti, žrtvama bugarskih zverstava iz Prvog svetskog rata, spomenik Revoluciji, Karađorđev bareljef kod bivše Direkcije, imali smo mišljenje stručnjaka i dozvolu Zavoda za zaštitu spomenika kulture; za ovo oko česme, prvi put čujemo – kaže Stole Mladenović, predsednik vraskog SUBNOR-a.

 

Pa ko je onda? Da nije „aktuelna vlast“?

 

– Tvrdim da Grad nema nikakve veze sa time, to prvi put sada čujem – kaže Dejan Tričković, predsednik Skupštine Grada i upućuje nas na Miroljuba Stojčića, predsednika Komisije za spomenike, nazive ulica i očuvanje kulturno-istorijskih i tradicionalnih vrednosti Grada.

 

– Šta?! – Ofarbali česmu u žuto? Pa gde se mermer farba, ljudi moji?! Ne, ne, nemamo mi veze s tim. Nego eto, to smo ti mi – svi znaju ko je, ali niko neće da kaže, da se ne zamera.

G. M. A.

   • Ostavi komentar