„Živa u grob nesam mogla“ DUDETA DjORDjEVIĆA Amanetska priča o slatku od dunja, našim bakama i ljubavi

Eko Taxi Vranje

Voćka dunja u knjizi predstavlja simbol višestrukog sažimanja raznih simbola kroz život: detalj sa sinoćnje književne večeri (Foto: Vranjske), Plakat za promociju novog

U četvrtak uveče u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju održana je promocija knjige „Živa u grob nesam mogla“, vranjskog novinara i književnika Dušana Djorđevića.Knjiga je posvećena baba Zorki, piščevoj nani.

Povezana je sa njegovim prvencem, dramom „Gazda Gligor“, napisanom pre dvadeset godina.

Profesorka književnosti Marina Stojanović kazala je na promociji da je reč o priči o detetu koje je raslo sa svojom nanom.

– Svi smo imali prilike da živimo sa bakama, knjiga je bliska svakom od nas, tradicionalne vrednosti stavljene su u prvi plan.

U ovom romanu napisana je amanetska priča o kuvanju slatkog od dunja.

Baba prenosi unuci recept za slatko, ali to nije običan recept, koji se može naći na internetu, već recept za život.

Knjiga nas životno uvodi i vraća nama samima, da se prisetimo ko smo, ako smo to zaboravili, i koliko je lepo kada je sve oko nas mirno i čisto – kazala je na sinoćnoj promociji profesorka Stojanović.

U knjizi se prepliću i muke i nemaštine, pesme i ljubavi; duboko i emotivno, prikazan je život u svim njegovim oblicima, smeh, patnja, požrtvovanje, porodica, sve je iznijansirano, kao što je i sam život.

– Djorđević poseduje osećaj za ljubavni ritam, za sklad.

Neguje sve ono starinsko što je značajno za grad Vranje, mirno i mistično, u njegovim delima sveprisutno je Vranje.

Voćka dunja, u ovoj knjizi predstavlja simbol višestrukog sažimanja raznih simbola kroz život – kazao je Goran Arsić, član udruženja građana Ved u Vranju koje je i objavilo ovu knjigu.

Dušan Djorđević ima deset objavljenih knjiga, četiri romana, od kojih je jedan na vranjskom dijalektu i četiri knjige aforizama.

Poznatiji je kao pisac humora i satire, kao aforističar ušao je u svetske zbornike i enciklopedije.

Bio je novinar nedeljnika „Vranjske“ više od petnaest godina, dopisnik je franfurtskih „Vesti“.

Pevač starih vranjskih pesama Branimir Stošić Kace uveličao je veče otpevavši dve tradicionalne vranjske pesme – „Stojanke, bela Vranjanke“ i „Dude, belo dude“.

Organizatori književne večeri bili su Biblioteka Bora Stanković i Udruženje građana Ved.

J. Ristić  • Ostavi komentar