ŠTA BI STUDENTI IZ VRANjA PITALI VUČIĆA Ko to tamo zeza naše „mozgove“?

Eko Taxi Vranje

Kad će se poboljšati uslovi studiranja i položaj studenata: studenti ispred Visoke škole u Vranju (Foto: Vranjske)

Studenti iz Vranja najradije bi premijera Srbije priupitali o „odlivu mozgova“, ali i o drugim, svakodnevnim problemima koji muče mlade, ali i celu zajednicu.Zabrinuti su za svoju budućnost, žele da nastave sa školovanjem u nekom od većih gradova Srbije ili inostranstvu, dok neke brine položaj studenata i rado bi premijera pitali ima li plana da se on popravi.

To je svakodnevna „gomila pitanja“ koja postavljaju sami sebi i na koja nemaju odgovore jer država ne pokazuje nameru da brine za svoje građane, a istovrmeno traži od njih da brinu za državu.

Vranjanka Jelena Petrović, studentkinja Pravnog fakulteta u Beogradu, pitala bi premijera zašto se stalnim izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, a pod plaštom poboljšanja položaja studenata, njihov status samo pogoršava.

– Ukida se status apsolventa, ukidaju se apsolventski ispitni rokovi, smanjuje se i broj regularnih ispitnih rokova uvođenjem novih sistema upisa za svaki fakultet ponaosob, po principu „koliko para, toliko muzike“.

Čemu sve to, to bih ga pitala – rekla je Jelena za portal Vranjske.

Nemanja Djorđević upisao je treću godinu studija na Elektronskom fakultetu u Nišu, a brine ga konstantan „odliv mozgova“.

– Zanima me mišljenje premijera o problemu odlaska mladih, nadarenih ljudi iz Srbije.

Sve je više Vranjanaca mojih godina koji sreću traže, što bi se reklo, „preko bare“, odnosno u zemljama na zapadu Evrope.

Ima li država uopšte bilo kakav plan da to spreči – rekao je Nemanja.

Miloje Rašić, apsolvent Visoke škole primenjenih strukovnih studija u Vranju, naveo je da bi ga zanimao odgovor premijera na pitanje „zašto se zapostavlja jug Srbije“.

– Mislim da bi državni vrh mogao malo više da uloži u infrastrukturu, da se poboljšaju uslovi za ljude koji rade u vranjskim fabrikama, kao i onih koji se bave sportom.

Treba renovirati sportska igrališta i hale.

Pitao bih kad će obezbediti pare za to i za mnogo toga što nam fali na zapostavljenom jugu  – rekao je Miloje za naš portal.

D. Pešić  • Ostavi komentar