Ilić (SSSS): Diskriminacija zaposlenih u predškolskim ustanovama

Eko Taxi Vranje

Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, u izjavi za portal InfoVranjske.rs prilikom boravka u Vranju, u četvrtak devetog juna, kritikovala je „zaboravnost“ države i lokalnih samouprava, Vranja, Preševa i Bujanovca na jugu Srbije, da solidarnu pomoć zaposlenima u prosveti nisu isplatili radnicima predškolskih ustanova.

I predškolske ustanove su deo sistema obrazovanja, utoliko čudi da jedino zaposlenima u ovoj oblasti nije isplaćena solidarna pomoć u iznosu od 10.000 dinara, kkoju su dobili zaposleni u osnovnim i rednjim školama i fakultetima, rekla je Valentina Ilić.PO njenim rečima, „zaposlenima u predškolskim ustanovama na teritoriji 30 lokalnih samouprava nije isplaćena solidarna pomoć“.

Tu spadaju, na žalost, Vranje, Preševo i Bujanovac, što čudi, jer, Republika prenosi sredstva lokalnim samoupravama, na njima je da rebalansom svojih budžeta sredstva opredele za isplatu solidarne pomoći predškolskim ustanovama, ali ovih 30 lokalnih samouprava se poziva na zaključak Vlade od 28. aprila ove godine, gde je data preporuka za isplatu koja nije obavezujuća, objašnjava Valentina Ilić.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije ocenila je „da se dogodila diskriminacija zaposlenih u predškolskim ustanovama“.

Članstvo nas neprestano zove, pitaju ljudi zašto su diskriminisani, pa sam se ispred Sindikata obrazovanja obratila predsedniku Republike Srbije“, kaže Ilićeva.

Valentina Ilić se na sednici Okružnog odbora Sindikata obrazovanja u Veću Saveza samostalnih sindikata Pčinjskog okruga osvrnula i na probleme spajanja odeljenja od petog do osmog razreda i broj učenika u odeljenjima.

Naš stav je jasan, dok postoji i jedan učenik u odeljenjima od petog do osmog razerda, nema spajanja odeljenja, jer bi se spajanjem otvorio problem tehnološkog viška nastavnika i kvaliteta nastave, upozorava Valentina Ilić.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, koji je u sastavu Saveza samostalnih sindikata, na kraju je poručila „da zakonska granica za broj učenika u odeljenjima od 25 do 30 đaka je previsoka“.

Situacija za vreme epidemije virusa korona je pokazala da je rad sa manjim brojem učenika lakši i efikasniji, zato treba smanjiti broj učenika u odeljenjima, što će zahtevati izgradnju novih škola i učionica, jer samo 20 odsto škola u Srbiji ima uslove za povećanje broja odeljenja, pa ipak, to je uvek dobro ako se u društvu grade nove škole“, istakla je Valentina Ilić.  1. Radnik 11/06/2022
  2. Vranjanka 12/06/2022
  3. Srba 12/06/2022
  4. Kole 12/06/2022
  5. Lopov 12/06/2022
  6. Wienna 13/06/2022

  Ostavi komentar