IGUMANI manastira PROHOR: Od Pahomija do PahomijaPočetkom leta te 1992. godine u Vranju, u Sabornom hramu Svete Trojice u Vranju, hirotonisan je Pahomija i zvanično postavljen za episkopa Eparhije vranjske, koji i danas stoluje u „lepom gradu predaka naših“, kako je tada nazvao Vranja, Patrijarh Pavle.

Više od tri decenije „stolovanja“ u Vranju, Pahomijevu vlast upravo je obeležio manastir Prohor Pčinjski, kao jedan od najvećih svetinja vernika na jugu Srbije, a za prvog čoveka ovog manastira Pahomije je samog sebe (po statutu SPC-a) postavljao tri puta.Dolaskom Pahomija na mesto prvog čoveka SPC-a u Pčinjskom okrugu, manastir Prohor Pčinjski ponovo postaje muški manastir.

A za prvog igumana, od dolaska Gačića, biva postavljen arhimandrit Pajsije, koji je došao iz manastira Hilandar.Već 1994. godine, Pajsije odlazi da obnavlja manastire Sveti Stefan i Sveti Pantelejmon, a tada Episkop Pahomije prvi put preuzima ulogu igumana manastira Prohor Pčinjski.

Na kraju 1999. i početkom 2000. godine u manastir se vraća arhimandrit Pajsije. Da bi nakon njegove smrt 2003. godine na mesto prvog čoveka manastiro bio postavljen otac Serafim.

Sada već davne 2004. godine, deo bratstva napušta eparhju vranjsku i odlazi za Niš, a od tog trenutku smenjuju se namesnici i nastojatelji manastira Prohor – Makarije, Stefan, Jefrem i Jovan.

Da bi 2009. godine, po drugi put upravu nad manastirom ponovo preuzeo Pahomije Gačić. On je drugi put „vladao“ manastirom sve do 2011. godine, kada na njegovo mesto dolazi Nikolaj Mladenović.

Mladenović ostao prvi čovek manastira sve do 2014. godine, kada ova svetinja ponovo postaje ženski manastir, a za igumana biva izabrana Stefanida Glavčić, koja je ostavila dubok trag u svom četvorogodišnjem mandatu.

Mati Stefanida, 2020. godine, nakon sukoba sa Pahomijem napustila je manastir Prohor Pčinjski, a na njeno mesto dolazi Metodije Marković, a manastir po drugi put u poslednjih 30 godina ponovo postaje muški.

Podsećamo, Metodije Marković, najskuplji učenik Pahomija, smenjen je 31. maja, 2024. godine sa mesto prvog čoveka manastira, a na njegovo mesto po treći put dolazi Pahomije Gačić, episkop vranjski.

Podsećamo, manastir Prohor Pčinjski podignut je u 11. veku od strane cara Romana Diogena u znak zahvalnosti Svetom Prohoru Pčinjskom „Mirotočivom koji mu je prorekao da će postati car.

NIV

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  1. Лазар 07/06/2024
  2. Dea 07/06/2024
  3. Bora 07/06/2024
  4. Tihi 07/06/2024
  5. Makarije 08/06/2024

  Ostavi komentar