I TO SU POSTIGLI DA URADE: Ajvar u defanzivi!

Eko Taxi Vranje

„Ove zime ješćemo ajvar na kašičicu“, poručuje vranjska domaćica, dok proizvođač paprike iz vranjskog sela kraj Južne Morave konstatuje da su suša i slab rod podigli cenu „sirovine“ za ajvar.

Domaćica iz Vranja nagoveštava „da će ajvar ove jeseni spremati u simboličnim količinama“.Na pijaci je crvena paprika od 120 do 170 dinara, računala sam da će me tegla ajvara od jednog kilograma koštati više od 400 dinara, a to se ne isplati, pa više neću obrađivati stotinak kilograma paprike, več dvadesetak, koliko da nismo željni – pomalo jadikuje Vranjanka koja ajvar sprema već 40 godina.

I druge žene najavljuju „da će prepoloviti količine zimnice ove jeseni“.

Sve je to zbog visokih cena, one ne samo da ne padaju u susret periodu kada se sprema zimnica, već rastu, pa se ne isplati, naročito spremanje ajvara u domaćoj radinosti – kažu Vranjanke.

Domaćica iz Vranjske Banje koja je do prošle godine spremala po 60 do 80 kilograma ajvara, sada razmišlja da li da uopšte sprema ovu omiljenu vranjansku zimnicu.

Kada sve uračunate, papriku, zejtin, drva, naš rad, ne isplati se, pa ću dobar ajvar pazariti u Kumanovu, jeftiniji je i sasvim dobar, a ako ga prepržite još je i bolji – kaže ova Banjčanka.

Banjsku domaćicu šokirala je vest „da se pojedine vrste paprike prodaju i 200 dinara za kilogram“!?

Pročitala sam u novinama da džak paprike „somborke“ od pet kilograma, koja se može koristiti za više vrsta zimnice, košta čak hiljadu dinara, e to je baš preskupo – u čudu je domaćica iz Vranjske Banje.

Proizvođač paprike iz moravskog vranjskog sela, međutim, uz sušu i druge nevolje, za skupoću na pijacama krivi „najgoru godinu za povrće koja je zadesila poljoprivrednike“.

Suša, negde grad, „obrali“ su nam bašte, a paprika koja je uzgajana van plastenika podbacila je više od 50 odsto, pa mora da bude skupa – pravda skupoću ovaj poljoprivrednik.

S. Kostić  1. Mirko 01/09/2021
  2. Čedomir 01/09/2021
  3. Jes 01/09/2021
  4. Bivša prijateljica 01/09/2021
  5. Paparaco 01/09/2021
  6. Djordje 01/09/2021
  7. Bugarin bosilegrad 02/09/2021

  Ostavi komentar