BIBLIOTEKA promovisala KATALOG LEGATA Dragana Mininčića

Eko Taxi Vranje

U pozorištu „Bora Stanković“ u Vranju, otvorena je izožba legata Dragana Mininčića Cige, koji je Javnoj biblioteci „Bora Stanković“ donirao blizu 1300 knjiga, monografija, umetničkih slika i dokumenata.

Direktor biblioteke „Bora Stanković“ Vranje, Zoran Najdić rekao je na otvaranju izožbe da je legat predat ovoj ustanovi pre dve godine i da je time nastavljen rad na umetničkom bogaćenju ove ustanove.Prema njegovim rečima celokupni projekat realizavan je uz pomoć Ministarstva kulture i grada Vranja.

Profesor dr Jovan Janjić na razgovoru nakon otvaranja izložbe rekao je da je životna misija donatora legata bila sakupljanje rasutog duhovnog blaga.

U stradanju našeg naroda  često strada i duhovno blago, ono što čini naš identitet, po čemu se mi prepoznajemo –  ko smo i šta smo. Ono po čemu nas ostali civilizovani svet prepoznaje, a to je knjiga odnosno duhovno blago koje naš narod kroz vekove svoga postojanja stvarao, rekao je Janjić.

Dragan Mininčić Ciga zahvalio sev urednicama kataloga i Biblioteci, ističući da građanin grada iz koga dođe vredi onoliko koliko se oduži svom gradu.

Mininčić je na kraju dodao da će u narednom periodu njegov legat biti bogatiji za veći broj rukopisa i pesama priznatih domaćih autora.

Katalog legata Dragana Cige Mininčića uredile su Aleksadra Saška Antić i Jasmina Knežević.

Razgovor nakon otvaranja izložbe vodio je Zoran Dimić, profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu.

NIV  • Ostavi komentar