Aktivizam i mladi

HAMAM pod KATANCEM: ODGOVORNI ćuteTursko kupatilo ,,Hamam“ u Vranju, koje vranjanci zovu Amam i dalje je pod katancem, u vidno zapuštenom stanju.Danas ovaj objekat koji je star više od dva veka izgleda potpuno napušteno. Vrata dvorišne kapije su pod katancem i da nije katanca da ih drži, sigurno bi pala. 

Za sve obične građane Vranja ovo tursko kupatilo je zatvoreno i niko ne sme da ulazi unutra, iz nepoznatih razloga.Imam pitanje za gradske vlasti. Zašto se jednom godišnje otključava Amam? Kada konačno ja mogu da vidim kako izgleda ovo zdanje, celog života sam u Vranju, pita se građanka Vranja, Monika Dojčinović.

FOTO: InfoVranjske.rs

Portal InfoVranjske.rs obratio se putem mejla i ,,Zavodu za zaštitu spomenika kulture“ iz Niša, pitanjima da li postoji plan restauracije i adaptacije objekta, kao i pitanjem zašto je Hamam skoro uvek pod ključem i koji su razlozi za to. 

Odgovore na postavljena pitanja nismo dobili. 

FOTO: InfoVranjske.rs

U prošlosti je ovaj objekat predstavljao tursko parno kupatilo koje je sagrađeno negde oko 1690. godine. Objekat je sagrađen krajem 17. veka i radi se o jednodelnom hamamu, gde su se muškarci i žene kupali na smenu.

M. Stanković

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Vasko 18/01/2022
    2. Zoki 19/01/2022
    3. Milarema 19/01/2022

    Ostavi komentar