GRAD: Potpuna je neistina da ćemo se zadužiti

Eko Taxi Vranje

Povodom informacija o tome da Grad Vranje navodno nastavlja da se zadužuje, saopštenjem se oglasilo rukovodstvo Grada.

Pošto je tu informaciju, koju su, recimo, “kolege” sa OK radia blagoizvolele nazvati glasinom, objavio portal Info Vranjskih, saopštenje prenosimo u celini, a odgovor redakcije možete pročitati u posebnoj vesti.    • Potpuno su netačni navodi da Grad Vranje planira zaduživanje od 6 miliona evra kod Komercijalne banke, kako bi se “zakrpile rupe u budžetu”.

Odluka o zaduživanju, koja je usvojena na sednici lokalnog parlamenta u iznosu od 100 miliona dinara, odobrena je od strane Ministarstva finansija.

Iznos će biti namenski iskorišćen za finansiranje infrastrukturnih projekata, poput vrtića u naselju Raška i izgradnje gradskih saobraćajnica, uz strogu kontrolu kretanja kreditnog zaduženja. 

Često se zaboravlja da je aktuelno rukovodstvo, u nameri da stabilizuje gradske finansije, vratilo dugovanja u iznosu od skoro 700 miliona dinara iz perioda do 2016. godine. 

Činjenica je da je u ovom trenutku budžet grada stabilan, kao i da se sva plaćanja prema poveriocima obavljaju na vreme.

Što se tiče tvrdnji da se Grad Vranje navodno našao na crnoj listi Ministarstva energetike i rudarstva, jer nije konkurisao određenim projektima, radi se, takođe, o neistinama. 

Gradsko veće je nedavno raspisalo Javni poziv za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mera energetske sanacije, čiji je cilj upravo unapređenje energetske efikasnosti i povećano korišćenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima na teritoriji grada Vranja. 

Ovaj projekat je podržan upravo od strane Ministarstva rudarstva i energetike u visini od 2,4 miliona, dok je Grad Vranje izdvojio 2,5 miliona dinara. 

Nadležno ministarstvo je, takođe, odobrilo i sredstva u visini od 20 miliona dinara za unapređenje energetske efikasnosti vrtića “Dečja radost”, dok je za vrtić u Vranjskoj Banji odobreno 11,5 miliona dinara. 

Ugovor o finansiranju projekta Gradu Vranju uručila je upravo ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, što najbolje pokazuje kakav je odnos lokalne samouprave i nadležnog ministarstva – navodi se u saopštenju rukovodstva Grada.

NIV

    1. Igor 20/07/2021
    2. Dželat 20/07/2021
    3. Budala 20/07/2021

    Ostavi komentar