Fontana kod «mapice»: Voda, voda, vodica, gradska avanturica

Eko Taxi Vranje

Fontana kod «mapice», na najbližem dodiru ulica Kralja Stefana Prvovenčanog i Partizanske, krajem jula i početkom avgusta ove godine ušla je u «zelenu» fazu svog postojanja i time još jednom dovela u pitanje sopstvenu svrsishodnost.

Tvorac ideje o ovakvoj fontani napravio je dosta čudnu kreaciju, izvorišni «slapčić» i dva vodena slapa slivaju se u dva bazenčica, bez vodoskoka i svega onog što fontanu čini fontanom, sa vodom koja je u malim akumulacijama poprimila zeleno-žutu boju (??) kojoj nedostaju još kreketuše i ostali vodozemci.Kako je i zašto više pozelenela, a manje požutela voda u bazenima fontane kod «mapice», teško je objasniti, ali za pokoji omot od čokolade, pikavac od cigarete ili neki drugi otpad suvislo je samo jedno objašnjenje, građani ne samo Vranja, da ne budemo nepravedni, shodno prepoznatljivom južnjačkom mentalnom sklopu i ustaljenim komunalnim navikama, «potrudili» su se da «ulepšaju» fontanu ili «simulaciju fontane», kako to hoće da kažu lokalni zlonamernici!

Stepenice koje povezuju nižu ulicu Stefana Prvovenčanog sa višom Partizanskom, objektivno, kao da su pomirile simboliku monarhije sa komunističkom revolucijom, sa jasnom funkcijom lakšeg uspinjanja iz niže u višu ulicu.

I ne samo to, već i jasnom funkcijom da se na tom mestu «fontane bez fontane» ne događaju povrede ljudi, a poput onog incidenta u kome je baš postradao ugledni vranjski profesor.

Nije sve tako crno oko fontane kod «mapice», ne zaboravimo zeleno-žutu vodicu koja se preliva i čeka neka bolja vremena i drugačije kreatore!

Uostalom, sve je bolje, pa i ovakva fontana od kratera koji prethodio ovom čudnom gradskom projektu!  1. Ja 04/08/2022
  2. Danijela 04/08/2022
  3. Gavran 04/08/2022
  4. Foka 05/08/2022
  5. Ja 09/08/2022

  Ostavi komentar