FK Dinamo u sjaju i senci: Jubilarna 75-godišnjica bez takmičenja – ima li ODGOVORNIH?

Eko Taxi Vranje

Fudbalski klub Dinamo iz Vranja osnovan je 26. aprila 1947. godine, pre tačno 75 godina, i od tada je bio miljenik vranjske fudbalske publike.

Na žalost, ni Vranje ni Dinamo nisu obeležili redak jubilej u utorak 26. aprila, 75 godina rada i postojanja, jer je klub početkom marta ove godine zvanično napustio ligaški rang treći po značaju u fudbalskoj Srbiji, Srpsku ligu „Istok“, pa je prolećna sezona u ovom rangu počela bez učešća seniorskog tima.Izlazak Dinama iz ligaškog takmičenja baš u godini u kojoj se navršava 75 godina od osnivanja kluba, poznatog po sjajnim igračima i navijačkim vatrama, ali i odanosti Vranjanaca njegovoj dugoj i specifičnoj tradiciji, ocenjen je u lokalnoj i široj fudbalskoj javnosti kao najveći poraz vranjskog sporta uopšte u njegovoj dugogodišnjoj istoriji.

Tom porazu i nečuvenoj sportskoj katastrofi najveći „doprinos“ dao je Grad Vranje koji je iz budžetskih sredstava za sport Dinamu „udelio milostinju“ od 6,5 miliona dinara i time zapečatio njegovu sudbinu, primoravši aktuelno rukovodstvo kluba na čelu sa Draganom Antićem Reckom da odustane od daljeg takmičenja u srpskoligaškom rangu.

A baš za ime Antićevo vezuje se najveći uspeh u čitavoj istoriji vranjskog Dinama, plasman kluba u Super ligu Srbije na kraju sezone 2017/2018, kada je iz drugog ranga, Prve lige, ušao u srpsku fudbalsku elitu u kojoj se takmiče beogradski klubovi Crvena zvezda, Partizan, Čukarički i Voždovac, novosadska Vojvodina, niški Radnički, kruševački Napredak…

Za Antićevo ime, objektivno gledano, vezuje se ambicija kluba da po prvi put u svojoj istoriji bude superligaš i to od leta 2016. godine, kada je preuzeo Dinamo koji se takmičio u Prvoj ligi, pa ga je za dve sezone uveo u superligaško društvo.

Bez sopstvenog stadiona i sa nedovoljno novca za takmičenje u najvišem rangu srpskog fudbala, Dinamo je najveći deo mečeva u elitnom rangu odigrao na stadionu u Surdulici, tek u finišu sezone obezbeđeni su uslovi da svoje susrete igra na stadionu „Jumka“, pa je klub na kraju zauzeo 14. mesto i morao da igra baraž za opstanak u Superligi, gde je izgubio od Inđije i vratio se u Prvu ligu.

Sa naraslim finansijskim teškoćama i neskrivenim animozitetom između Dragana Antića i gradskih čelnika, Dinamo je u Prvoj ligi odigrao još dve sezone i na kraju 2020/2021 ispao u Srpsku ligu „Istok“.

U godini jubileja, 75 leta od osnivanja kluba, bilo bi nepravedno ne pomenuti istorijski uspeh Dinama 70-ih godina prošlog 20. veka, kada je bio ugledan član tada Jedinstvene prve lige Srbije, trećeg po značaju ranga u nekadašnjoj Jugoslaviji, a klub je vodio velika zvezda jugoslovenskog i srpskog fudbala, reprezentativac i igrač Partizana Jovan Miladinović.

Za starije Vranjance ostaće u pamćenju kao nezaboravan i takozvani „vranjski olimpijski tim“ iz 60-ih godina prošlog veka: Rakić, Lazović -Leštarević – Gareja – Zdravko Tomaš – Dželatović – Grade Vučković – Živče Ćani – Čomi, a za one manje vremešnije valja spomenuti i plasman Dinama u Prvu ligu 2006. godine.

Dinamo je iznedrio veliki broj talentovanih fudbalera, Grade Vučković je bio član Novog Sada, tada člana Prve lige Jugoslavije, Garašanin je igrao za jugoslovenskog drugoligaša Voždovački, Ratomir Leštarević za drugoligaša Železničara iz Niša, Dejan Ćare Stefanović za Crvenu zvezdu i više engleskih klubova, Dejan Osmanović za Hajduk iz Kule, Vojislav Stanković za OFK Beograd i Partizan, Dragan Antić Recko za niški Radnički i nemačke klubove, Nenad Jakšić i Kapa Antić za niški Radnički…

Na veliku žalost brojnih ljubitelja fudbala i navijača Dinama, baš na 75 godina od osnivanja klub nema seniorski tim u jednom od ligaških takmičenja, a za utehu koja to nije ovaj nekada uzoran sportski kolektiv od gašenja spasavaju mlađe kategorije koje se još takmiče, a dokle će, e to ne zna niko u Vranju, računajući tu i gradske čelnike za čijeg je zemana i ponajviše njihovom zaslugom sahranjeno jedno veliko fudbalsko ime.

S. Kostić  1. Kace 27/04/2022
  2. Če Gevara 27/04/2022
  3. Fudbaler 27/04/2022
  4. Mita 27/04/2022
  5. Šanko 27/04/2022
  6. Če Gevara 27/04/2022
  7. BUBE 28/04/2022

  Ostavi komentar