Film o ŽELIMIRU ŽILNIKU u MEDIJSKOM SKLONIŠTUU prostorijama „Medijsko Sklonište“ u Vranju biće organizovana projekcija dokumentarnog filma „ŽŽŽ – Žurnal Želimira Žilnika Želimika“ koji je režirao Janko Baljak.

Projekcija filma zakazana je za nedelju u 19 časova, a nakon filma publika će imati prilike da razgovara sa rediteljem ovog ostvarenja.SINOPSIS FILMA

Road movie dokumentarac kroz poluvekovnu  filmografiju Želimira Žilnika. Ali i putovanje kroz istoriju  Jugoslavije, zemlje koje više nema. Specifičnim stilom dokudrame koji je godinama gradio, Žilnik je snimajući niskobudžetne filmove decenijama uspeo da ostane angažovan i hrabar ali iznad svega slobodan. Pratimo napore njegove  ekipe da završe film “Sloboda ili strip” koji je pre 50 godina cenzura zaplenila a  koji je nedavno slučajno pronađen. Priča o neprekidnoj  borbi za obespravljene socijalne i manjinske grupe koje su neprekidno glavni junaci Žilnikovih filmova.OVAKO SU PISALE NOVINE „VRANJSKE“ – 14. septembar, 2017. godine – broj 1069.

Intervju: Janko Baljak, reditelj – Vučić neće mirno sići sa vlasti

Janko Baljak, reditelj i profesor na FDU u Beogradu, društveni aktivista, član predsedništva Pokreta slobodnih građana Saše Jankovića, u Vranje je došao kao član žirija „Zlatnog puža“. Kaže da se ovde oseća fantastično, u okruženju mladih i talentovanih ljudi. On sebe ocenjuje kao radikalnu osobu koja želi promene u društvu i pokretanje ove zemlje u pravcu u kome ide čitava Evropa, dakle unapred, a ne unazad. Baljak je aktivan umetnik, vredan pedagog, popularan tviteraš, političar po nuždi a pre svega slobodomisleći građanin koji se ne libi da javno istupi u odbranu svojih stavova. Priča otvoreno, bez mnogo dlake na jeziku, spreman da se bavi i najtežim i najmanje popularnim temama. Govori brzo, siguran u svoje stavove, za koje nema potrebe da ih preispituje ili redukuje, pa njegova priča zvuči krajnje ubedljivo, ali i vrlo zanimljivo.

VRANjSKE: Otkud vi trenutno u Vranju?

BALjAK: U Vranju sam jer se ovde osećam užasno prijatno, i malo je gradova u Srbiji gde se osećam tako. Kada sam bio direktor festivala kratkog metra, upoznao sam ljude iz ŠAF-a, i želeo sam da im pomognem na svaki način. Čarobno je to što se dešava ničim izazvano, da u Vranju postoji neka esencija dečije animacije. To je plemenita ideja koja sve vreme zaslužuje moju podršku. To je neki fenomen, nešto se ovde dobro desilo, i to traje 30 godina, i mnogo je važno da se to neguje i poštuje.

Intervju sa Baljakom radio je novinar Saša Stojković.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar