Aktivizam i mladi

Festival DEMOKRATIJE – Nataša Škrbić: Kreativnost NAJVAŽNIJI faktor u pokretanju BIZNISANataša Škrbić, iz Inicijative «Digitalna Srbija», učestvujući i podkastu InfoVranjskih u okviru Festivala demokratije koji se održava u Medijskom skloništu u Vranju, poručila je „da su kreativnost i novine u radu mladih najvažniji faktori u pokretanju preduzetničkih koraka mlade populacije i njihovom budućem radnom angažmanu u sopstvenom biznisu“.

Kreativnost je izuzetno važna u smislu da sve ideje u oblasti početnog preduzetništva budu nove i drugačije, to je sada u prvom planu i značajnije od toga koliko će biti radno vreme, koje može da bude fleksibilno, osim kada je u pitanju industrijska proizvodnja, pa smatram da treba da se više radi u manje sati, što označava veću produktivnost, ocenila je Nataša Škrbić.Škrbićeva je na svoj originalan način odgovorila na pitanje voditelja Mihajla Stankovića o radu od kuće koji je najviše došao do izražaja u epidemiji virusa korona.

Internet omogućava da radimo mnoge stvari, najpre rad od kuće, jer je sve više zanimanja i u Srbiji, a ljudi su ovde vredni i spremni da rade. Dizajn, fitnes, drugi poslovi, svi mogu da se rade od kuće, ali je najvažnije da se razviju veštine i da google koristimo kao alat da na internetu radimo i da pokažemo sve voje veštine, istakla je Nataša Škrbić.Koordinatorka u Inicijativi „Digitalna Srbija“ uporedila je na bazi sopstvenog iskustva obrazovne sisteme u Velikoj Britaniji, konkretno u Engleskoj, i Srbiji.

Završila sam Fakultet političkih nauka i posle studija boravila sam u Engleskoj, odmah sam uočila da se školstvo u ovoj zemlji i Srbiji razlikuje u pristupu odnosima između profesora i studenata. Studenti u Engleskoj imaju pristup svuda i mogu da komuniciraju sa svima, a kod nas u Srbiji su fakulteti razdvojeni, udaljeni, objašnjava Nataša Škrbić.

Po njenim rečima, „način sticanja znanja se takođe razlikuje“.

U Srbiji se sve svodi na pitanja i odgovore, a u Engleskoj se ne traži da se pamte mnogi podaci i činjenice, ali studentima je na usluzi ogromna literatura i u prvi plan je suštinsko razumevanje onoga što se uči, kaže Nataša Škrbić.

Koordinatorka Inicijative „Digitalna Srbija“ na kraju je potencirala „da je u Engleskoj mnogo bolja i plodotvornija saradnja privrede i fakulteta u odnosu na Srbiju“.

NIV

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar