Aktivizam i mladi

Festival demokratije – Matić: Vranjanci borite se za ČIST vazduhPredrag Matić, aktivista Udruženja građana „Lokalni odgovor Valjevo“, učestvujući na tribini u okviru Festivala demokratije u Medijskom skloništu, pozvao je Vranjance da se bore za čist vazduh u svom gradu.

Poštovani Vranjanci, učinite prvi korak u borbi za zdravu životnu sredinu, u prvom redu, za čistiji vazduh, pritisnite lokalnu vlast u vašem gradu da radi svoj posao na koji je obavezuju važeći zakoni i za koji su plaćeni, udružite se i umrežite sa svim udruženjima koji se bore za čist vazduh, a pomoći ćemo vam i mi, iz „lokalnog odgovora Valjevo“, apelovao je Matić.Po njegovim rečima, „u Valjevu, gradu slične veličine Vranju, godišnje zbog posledica aerozagađenja umre 250 ljudi, a u Srbiji 12.000“.

Zato kao građani pokrenite svoju aktivnost, zbog vaše dece, rodbine, prijatelja, zbog njihovog prava na čist vazduh i zdravu životnu sredinu i povežite se sa Građanskom mrežom za merenje kvaliteta vazduha, mi smo u Valjevu od njih dobili pet merača i obaveštavamo naše sugrađane o zagađenosti, kaže Matić.Predrag Matić potencira „da se merenjem kvaliteta vazduha dobijaju podaci na osnovu kojih se građanima preporučuje kako da se ponašaju“.

Ako nam merenje pokaže da je vazduh zagađen, onda sledi preporuka građanima šta da rade u takvim situacijama, kako nam se ne bi dogodio slučaj u Pančevu, kada se na krosu školske dece devojčica srušila zbog respiratoornih problema izazvanih zagađenim vazduhom, upozorava Matić.

Aktivista „Lokalnog odgovora Valjevo“ na kraju savetuje „da građani moraju maksimalno da pritisnu lokalne vlasti na zaštiti životne sredine, što je njihova zakonska obaveza koju izbegavaju“.

Zato smo mi u Valjevu počeli da merimo kvalitet vazduha i javnosti saopštavamo podatke, jer je Valjevo jedan od najzagađenijih gradova ne samo Srbije, već i Evrope, primera radi, samo toplana fabrike „Krušik“ dnevno troši 60 tona lignita sa jakim primesama blata i nečistoće. Svakodnevno merimo zagađenost vazduha i objavljujemo dnevne, nedeljne i mesečne izveštaje, svesni da obavljamo posao vlasti, zaključuje Predrag Matić.

S. Kostić

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar