Fekalije iz Šapranačkog rida zagađuju Sobinsku reku i znatan deo VranjaFekalije iz dela naselja Šapranački rid u Vranju slivaju se u Sobinsku reku na toku pored Šapranačkopg groblja i zagađuju znatan deo grada, uverio se portal InfoVranjske.rs na licu mesta, zapadno od pomenutog groblja koje na toj strani ograničava navedena reka, desna pritoka Vranjske reke.

Iz istočnih delova naselja Šapranački rid fekalna kanalizacija površinski teče padinom prema Sobinskoj reci i u snažnom mlazu sliva se u korito sa relativno čistom i bistrom vodom ove reke, odakle se smrad fekalne tečnosti širi u svim pravcima.

Smrad fekalija ugrožava stanovnike dela naselja Šapranački rid, Gornjeg Asambaira, ulica Sime Pogačarevića, Ive Andrića, Proleterskih brigada i Pere Mačkatovca, a u najgorem su položaju žitelji Donjeg Vranja oko Sobinske reke i dela naselja Donji Asambair.

„Srećna” je okolnost za nadležne u gradskoj vlasti i lokalnom javnom sektoru što je ušće fekalija u Sobinsku reku zamaskiralo i gotovo potpuno sakrilo od očiju javnosti, u prvom redu od građana koji obilaze groblja svojih predaka, gusto i olistalo rastinje na desnoj obali ove reke, ali ta nepristupačna „džungla” ne može da zaštiti ljude od smrada i prikrije jak žubor „vodopada” u kome ima najmanje vode, a dominira fekalna tečnost.

Podsećamo, portal se sa problemom slivanja fekalija u korito Sobinske reke pored Šapranačkog groblja osvrnuo u martu ove godine, ali ovaj težak ekološki slučaj nije rešen niti je došlo do intervencije nadležnih organa, pre svih, Ekološke inspekcije Odeljenja za inspekcijeske poslove.

Portal se putem mejla obratio JP „Vodovod” sa pitanjem vezanim za izlivanje fekalne kanalizacije iz naselja Šapranački rid u Sobinsku reku i dobio obećanje da će iz ovog javnog preduzeća uslediti brz i jasan odgovor sa planom za sanaciju ovog problema pored starog vranjskog groblja u Šaprancu.    1. Cirkus 11/07/2023
    2. Paparazzo 11/07/2023
    3. Ice 11/07/2023
    4. Boris 13/07/2023

    Ostavi komentar