Aktivizam i mladi

Evo KAKO izgledu OMLADINSKI CENTRI u SrbijiKao glavni grad, Beograd ima više mesta za okupljanje mladih poput Evropskog omladinskog centra, ali da takvi prostori postoje i u unutrašnjosti Srbije, potvrdio je Omladinski centar u Loznici.

Evropski omladinski centar (EOC) u Beogradu osnovan je 2004. godine kao udruženje građana sa ciljem poboljšanja položaja mladih i zalaganja za njihova prava.Pored položaja i prava, Evropski centar se zalaže za poboljšanje mobilnosti mladih kako u Srbiji, tako i u svetu. Veća mobilnost u zemlji i inostranstvu je omogućena EYCA karticom.

Ona je namenjena mladima do 30 godina i uz pomoć nje ostvaruju brojne usluge, popuste i pogodnosti, osiguranje (putno i od posledica nezgoda) kako bi istražili svet i aktivno učestvovali u njegovoj izgradnji.Osim tih kartica ovaj omladinski centar organizuje različite treninge, radionice, sprovodi razne projekte i istraživanja na temama zaštite životne sredine, kulture, prevencije nasilja, diskriminacije, predrasuda…

Beogradski Evropski centar obaveštava na sajtu povodom obeležavanja različitih praznika i aktivnosti koje su u poslednje vreme, uglavnom vezane za akciju moja kartica i ostale pogodnosti koje pružaju.

Omladinski centar u Loznici otvoren je 2012. godine u suterenu Gimnazije koji je korišćen kao podrum, a namenjen je mladima od 15 do 30 godina.

Na ovom prostoru od preko 300 kvadratnih metara se nalaze Kancelarija za mlade, Volonterski centar, Internet klub i Scena za mlade, dok je unutar njega prilagođeno osobama sa invaliditetom.

Naročita pažnja se obraća obrazovanju mladih, pa centar organizuje kurseve stranih jezika, obuke za rad na računaru, kurseve fotografije, dizajna, dekupaža, škole novinarstva, glume, plesa, kao i pripreme za polaganje prijemnih ispita. Sve ove aktivnosti su besplatne.

Centar pomaže mladima da reše svakodnevne životne probleme preko psihološkog, pravnog i karijernog savetovališta. Pored svega ovoga, organizuju se i razne humanitarne akcije i ekološki projekti.

O aktivnostima lozničkog omladinskog centra uglavnom se obaveštava na društvenim mrežama preko Kancelarije za mlade sa kojom su dosta povezani, ali imaju svoj sajt i YouTube kanal.

NIV

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar