Aktivizam i mladi

Evo kako izgledu OMLADINSKI CENTRI u Pčinjskom OKRUGU i BeograduCentri za mlade u Srbiji nalaze se i van glavnog grada u kome postoji „Vega“ centar, dok Vladičin Han kao opština u jednom od najsiromašnijih okruga, takođe već trinaestu godinu ima svoj Omladinski klub, pa se kvalitet ne meri po tome da li je u pitanju prestonica ili manja opština.

Neprofitna nevladina organizacija iz Beograda „Vega omladinski centar“ osnovana je 2000. godine, a kao udruženje je posvećeno deci i mladima.Kroz kreativno stvaralaštvo, kulturu, nove tehnologije, neformalno obrazovanje i aktivizam podstiče rast i razvoj dece i mladih. Postoji saradnja sa vaspitačima, nastavnicima i roditeljima u cilju poboljšanja kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Za decu i mlade organizuju se programi koji unapređuju kreativnost, medijsku pismenost, saradnju, toleranciju, prihvatanje različitosti, prava omladine.Pored toga, sprovodi se prekvalifikacija i dokvalifikacija kroz neformalne programe što olakšava zapošljavanje. Kroz programe za mlade organizovani su volontiranje u Evropi za uzrast od 17 do 30 godina, kao i omladinske razmene u različitim državama za 13 do 30 godina starosti.

Neprofitna organizacija Vega omladinski centar ima svoj sajt, stranicu na Fejsbuku i Instagramu koje obaveštavaju kada se održavaju neke aktivnosti.

Vladičin Han jedna je od prvih opština koja je 2011. godine dobila svoj Omladinski klub, a njegove prostorije su 2020. adaptirane u okviru projekta opremanja.

Osnovali su ga Kancelarija za mlade iz Vladičinog Hana, Udruženje građana NEXUS Vranje, Udruženje Roma Intelektualaca iz Prekodolca i Centar za turizam, kulturu i bibliotekarstvo Vladičin Han.

Cilj ovog kluba je povećanje aktivnih učešća mladih i unapređenje kvaliteta života i saradnje mladih i različitih nacionalnih i osetljivih grupa.

Zamišljeno je da na jednom mestu budu internet klub, medija centar, info punkt, prostor za obuku i konsultacije, gde se pokreće društveni aktivizam, volonterizam, dodatna edukacija…

Omladinski klub podstiče mlade da se sklone sa ulica, kvalitetno provode svoje slobodno vreme, pokreću inicijative koje doprinose lokalnoj zajednici, obrazuju se, ali i međusobno druže.

Hanski omladinski klub ima Fejsbuk stranicu zajedno sa Kancelarijom za mlade, i postoje informacije o tome kako se klub razvijao kroz godine.

NIV

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. TAKO JE, KAKO JE 03/04/2024

    Ostavi komentar