Aktivizam i mladi

Evo kako izgledaju „Omladinski centri“ u Srbiji: Može li Vranje da nauči iz primera DOBRE PRAKSE?Omladinski centri se pored gradova i opština, mogu osnovati u izrazito turističkim mestima, banjama, pa i planinama, o čemu svedoče Centar za decu i omladinu u Vrnjačkoj Banji i Omladinski klub Čajetina koji se nalazi na Zlatiboru. 

Centar za decu i omladinu Vrnjačka Banja je udruženje građana finansirano na inicijativu grupe građana uz finansijsku podršku Francuske nevladine organizacije i Opštine Vrnjačka Banja. Osnovan je 2002. godine.Prostorije je obezbedila opština, a opremljene su uz pomoć donatora. Danas se finansira zahvaljujući projektima i volonterizmu. Organizovan je za decu i mlade od 5 do 26 godina.

U centru se odvijaju brojne aktivnosti i edukativni, kreativni i zabavni programi. Deci su na raspolaganju enciklopedije i knjige. Za mlade se organizuju različite tribine, obuke, radionice iz oblasti svakodnevnih problema mladih, finansija, poljoprivrede, ekologije, turizma, informatike.Dečji i omladinski centar organizuje međunarodnu razmenu mladih, a postoji i omladinski klub čiji su članovi aktivni u svim sferama i svojim akcijama vrše uticaj na vršnjake, roditelje i celu javnost Vrnjačke Banje.

Ovaj centar informiše o redovnim aktivnostima na svojoj Fejsbuk stranici, ali ima i temeljan sajt na kome su objašnjeni njihovi ciljevi.

Omladinski klub Čajetina na Zlatiboru otvoren je ove godine. Otvorila ga je Opština Čajetina uz finansiranje Ministarstva turizma i omladine.

Cilj kluba je da osnaži potencijale mladih za aktivno učešće u društvenim događajima i lokalnoj zajednici.

Klub poseduje modernu opremu i laptopove. Omogućava mladima da razvijaju svoju kreativnost i edukuju se. Pored toga omogućene su im izletničke avanture i mnogo mogućnosti za ispunjavanje slobodnog vremena.

Plan kluba je da mladi kroz projekte i inicijativu dobiju priliku da rešavaju lokalne probleme i unaprede kvalitet života u zajednici.

Zlatiborski klub je već napravio stranicu na Instagramu i Facebook, pa su počeli da izveštavaju o svojim aktivnostima, što je veoma važno za svaki početak omladinskog centra kako bi mladi bili informisani o njihovom delovanju.

NIV

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar