Ekološki ustanak: Direktori u Vranju zaštićeni kao polarni medvediGradski odbor „Ekološki ustanak – Vranje“, objavio je saopštenje za javnost pod naslovom „Direktori Javnih preduzeća zaštićeni ko polarni medvedi- bezgrešnost je njihovo drugo ime“.

Portal InfoVranjske.rs saopštenje prenose u celosti i bez dodatnih izmena.Podsećamo da se 23.1.2024. izlio mazut iz kotlarnice kod Stare štamparije, a da je mazuta sem u dvorištu bilo i na samoj ulici. Mazut je počeo da curi oko 16 časova, a razliveni mazut je zahvatio više parkiranih automobila u ulici Pčinjskoj.

Ovo su zabeležili i građani svojim kamerama. Kako nije bilo policije da obezbedi mesto ekološkog akcidenta, oko 18 časova je policiju obavestio Dragan Antić iz Ekološkog ustanka Vranje.U telefonskoj prijavi dežurni policajac ga obaveštava da do tog momenta niko nije prijavio curenje mazuta (razgovor je snimljen). U isto vreme je još jedan građanim slučaj prijavio komunalnoj miliciji, a mašine Novog doma su uveliko punih dva sata radile na saniranju štete i zasipanju ulice peskom. Tek nakon prijave, skoro 2h i 30 minuta od curenja mazuta na teren izlazi policija koja obezbeđuje mesto.

Po zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja, Ekološki ustanak Vranje je od OJT Vranje zatražio informaciju o tome da li ima odgovornih za curenje mazuta na ulici i pokušaj prikrivanja incidenta koji srećom nije doveo do katastrofe po građane koji žive u blizini. 

Odgovorno lice je po saznanju da mazut curi iz kotlarnice moralo da obavesti policiju kako bi osigurala mesto ekološkog akcidenta jer je u pitanju veoma zapaljiva materija koja je mogla dovesti i do eksplozije do koje srećom nije došlo.

Slučaj ne samo da nije prijavljen, nego je vršeno i prikrivanje tako što je ulica zasipana peskom. Iz odgovora OJT vidimo da je to urađeno odlično jer policija i republički inspektor mazut nisu pronašli na ulici.

U odgovoru OJT stoji da nema nikakvog krivičnog ili prekršajnog dela jer se mazut nalazio u dvorištu Novog doma i da nije iscureo na ulici. Pored toga nema nikakvih sankcija ni za to što curenje nije prijavljeno policiji od strane odgovornog lica iz Novog doma.

Dakle to što smo videli mazut na ulici, što je zabeleženo kamerama, što je incident prijavljen 2h kasnije od strane građana, a ne odmah nakon curenja od odgovornog lica iz Novog doma, za policiju, ekološkog inspektora, tužilaštvo nije relevantno. Niko ne snosi odgvornost za izlivanje mazuta na ulici niti za prikrivanje samog incidenta. 

Koga štiti ovde policija, ekološka inspekcija i tužilaštvo? Po Ustavu Republike Srbije trebalo bi građane. Kako vidimo iz odgovora štite se pojedinci! 

Šalje se poruka odgovornim licima da bez obzira kakav prekršaj da naprave neće snositi posledice. Da nastave da rade bez bojazni da će biti ikada sankcionisani za svoju nestručnost, nesposobnost i neodgovornost.

Kada će institucije početi da rade u službi građana?

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  1. Gabi 13/06/2024
  2. Jovica 13/06/2024
  3. Oliver 14/06/2024
  4. Dragana 14/06/2024
  5. Dragan 14/06/2024

  Ostavi komentar