Ekološki USTANAK: Ako DOĐE do NESREĆE – Gradsko veće i GRADONAČELNIK snosiće ODGOVORNOSTInicijativni odbor Ekološki ustanak Vranje objavio je saopštenje za javnost povodom „stanja na lokalitetu Jezero i duž Sobinskog kanala“. Saopštenje prenosimo u celosti i bez ikakvih izmena.

Nakon što smo zabeležili kamerom stanje na lokalitetu Jezero i duž Sobinskog kanala i objavili video, Ekološki ustanak Vranje je preduzeo i instutucionalne mere.Stanje u kome se nalazi dolina kroz koju se sliva potok sa Borinog brda, prijavljeno je Odeljenju za inspekcijske poslove i Komunalnoj miliciji 7.10.2023. godine. Dobili smo odgovor da su preduzete sve mere iz njihove nadležnosti, načinjena je službena beleška uz fotografije i na dalje postupanje prosledjeno Gradskom veću.

Ekološki ustanak Vranje je nakon dobijenog obaveštenja o preduzetim merama od strane komunalnog inspektora Srdjana Stankovića,  preko pisarnice uputio zahtev i Gradskom veću.Zahtevamo da se hitno preduzmu mere na saniranju klizišta u Vinogradarskoj ulici. Problem gradjana ove ulice postoji već nekoliko godina. Kuće su počele da pucaju. Obraćali su se više puta gradonačelniku i nadležnom opštinskim institucijama ali su ostali bez odgovora i bez rešenja problema. Zbog toga će, ako nedaj Bože dođe do neke nesreće, odgovornost snositi Gradsko veće na čelu sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem.

Pored toga smo zahtevali i da se hitno sanira ogromna deponija koja zatrpava sam potok, uklone cevi koje iz kuća koje ispustaju otpadne komunalne vode direktno u dolinu.

Zahtevamo da rade svoj posao za koji su plaćeni od gradjana i rešavaju prioritetne stvari. Na ovom lokalitetu je prava ekološka katastrofa koja ugrožava zdravlje svih nas, a klizište preti da sem materijalne štete dovede i do ugrožavanja života ljudi.

Podsećamo da smo od Gradskog veća pre dvadesetak dana zahtevali i čišćenje i saniranje deponija na putu prema tvrdjavi i oko tvrdjave Markovo kale. Do sada nismo dobili nikakav odgovor na zahtev, niti su preduzete ikakve mere, a po prijavi i službenoj belešci Odeljenja za inspekcijske pislove i Komunalne milicije.

Krajnje je vreme da se preduzmu mere za saniranje divljih deponija i uvedu i sprovedu kaznene mere za gradjane koji nepropisno odlažu smeće i ugrožavaju zdravlje svih nas.

Zahtevamo od svih institucija da rade posao za koji ih plaćamo, a ne da ostaju gluvi, slepi i nemi na prijave i zahteve.

Saopštenje za javnost potpisao je Incijativni odbor „Ekološki ustanak Vranje“. 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  1. Ujče 13/10/2023
  2. Zoki 13/10/2023
  3. Ekologija 13/10/2023
  4. Darko 13/10/2023
  5. Tričko Prvi 14/10/2023

  Ostavi komentar